Frihavnsordningen

Frihavnsordningen

NB: Denne artiklen ble skrevet i 20019. Husk å sjekk gjeldene rettningslinjer fra Norske og Danske myndigheter før du reiser til Danmark ifm Covid-19. 

 

Da båteier Terje Næss oppdaget at våre naboer i Danmark hadde etablert et større samarbeid mellom båtforeninger og havner, ønsket han og ta den danske Frihavnsordningen til Norge. KNS er en av foreningene som er medlem av ordningen, og for 100 kr i året har KNS medlemmer mulighet til å benytte seg av gratis gjestedøgn i 168 havner i Skandinavia.

Tekst: Vetle Børresen

 

Næss jobbet tidligere i Oslofjorden Friluftsråd, og det var her han tok initiativet til Frihavnsordningen i Norge. Båtforeninger og båteiere som melder seg inn i ordningen har i skrivende stund tilgang på 130 danske, 24 svenske, 22 nord-tyske og 14 norske havner. Her kan altså gjestende båter overnatte i hverandres havner i opptil tre døgn uten avgift. For å benytte seg av dette må egen båtforening være med i ordningen, i tillegg til at du som båteier må kjøpe et klistremerke som settes på båten. For båtforeningsmedlemmer ligger dette på hundre kroner i året. KNS er medlem!

 

Dyre båtplasser i Skandinavia

De siste årene har prisene på overnattingsdøgn i gjestehavner steget kraftig. Dette var grunnlaget for at Næss tente på ideen om Frihavnsordningen. Ideen kommer fra Danmark, der noen båtforeninger gikk sammen og «byttet» ledige gjesteplasser med hverandre. Etter hvert som årene har gått, har flere foreninger blitt medlem av ordningen, slik at de kan tilby sine medlemmer å bytte gjesteplasser med andre foreninger.

 

Det er inngått en avtale med Norges Seilforbund, og det er de som har ansvaret for markedsføring av ordningen blant sine medlemsforeninger. Med fjorten norske båtforeninger - hovedsakelig beliggende i Oslofjorden - med i ordningen, er det først og fremst den danske kysten som er gulroten akkurat nå. – Danskene har en helt annen kultur når det gjelder båtforeninger. De er gjerne åpne for folket med store grillplasser og restauranter og er generelt sett godt tilrettelagt. Dessuten er Danmark blitt langt mer overkommelig også for motorbåter, og vi skal bare noen år tilbake før det så å si kun var seilere som beveget seg på denne kysten, forklarer Næss. For nordmenn som trives med å seile langs svenskekysten kan de nå velge mellom 24 havner.

 

Har du tenkt deg på en lengere tur i sommer kan du sjekke ut hvilke havner som er med i Frihavnsordningen på Frihavne.com. Her kan du også bestille klistremerket du må ha på båten for å benytte deg av tilbudet, som fornyes hvert år.

Published on Friday, March 29, 2019

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
Kalender

Sommermoro

En ukes sommerleir med mye fart og moro på land og på vann! For alle, uansett nivå.

Les mer

Paraseiling

KNS, Norges Seilforbund og Vindskift, arrangerer seilkurs tilrettelagt for personer med fysiske funksjonsnedsettelser.

Les mer

KNS Shop

KNS Splittflagg

Fra Kr 925.00

Jr Crew Midlayer Jacket

Fra Kr 650.00 Kr 455.00
På salg!
Din handlekurv er tom
KNS Sponsorer

 

Kongelig Norsk Seilforening
Huk Aveny 1, 0287 Oslo
Telefon: 23 27 56 00
E-post: info@kns.no

KNS Seilsportsenter Ulabrand
Daglig leder: Geir Dahl Andersen
Hengsengveien 31, 0287 Oslo
Telefon: 916 01 352
E-post: geir@kns.no

Dronningen Selskapslokaler
Huk Aveny 1
0287 Oslo
Telefon: 91 13 18 35
E-post: dronningen@kns.no

Havnekontor:

Kontaktepost: einar@kns.no

 

 Havnesjef   934 08 820   kl. 08.00-16.00 hverdager
 Havneassistent   992 74 368   kl. 08.00-16.00 hverdager

 Havnevakttelefon

Kun bemannet i sommhalvåret

  909 82 648   kl. 16.00-21.30 hverdager

  kl. 08.00-21.30 lørdag og søndag

Åpningstider Sekretariatet:
Man-fre kl. 09-16