Bergen-dominans i Knarr-NM

ON 143 «Carpe Diem» og ON 126 «Anastasia» fra Bergen Seilforening okkuperte de to øverste trinnene på pallen i helgens Norgesmesterskap i Knarr, som ble avholdt i Oslo med hele 22 påmeldte knarrer.

«Carpe Diem» bestod av Johan G. Hvide (skipper), August Hvide, Audun T. Römhild-Haldorsen og Jogeir Hvide. Av de fem gjennomførte seilasene vant «Carpe Diem» to, i tillegg til en andreplass og en tredjeplass. Sjuendeplassen i den femte seilasen ble strøket.

Klubbkameratene i båten “Anastasia”, med skipper Geir Bjarne Myre og Ørjan Ådland, sikret sølvmedaljene. Bronsemedaljene gikk til Nils Petter Haugfos og Lars Fredrik Haugfos i ON 130 “Båtmann” (Drammensfjorden Seilforening).

Fire av lagene i mesterskapet var fra Bergen. To av disse lagene ankom med egne båter, mens to lag fikk låne båt i Oslo. Dessverre måtte to Oslo-lag melde avbud grunnet sykdom.

Skryt til regattasjef og hans team

Audun T. Römhild-Haldorsen er mannskap på vinnerbåten “Carpe Diem» og har seilt med skipper Johan G. Hvide i ca. ni år. Han har tidligere bodd i Oslo, og da seilte han som mannskap hos Morten Heldal Haugerud, også det i ni år.

– Vinden får vi gjort lite med, men at det ble gjennomført fire seilaser på første dag, og at det dermed ble et godkjent mesterskap, var fantastisk. Vi gav tilbakemelding til regattasjef om at gjennomføringen fra han og teamets side var helt suverent, sier han.

– Regattasjefen fikk imponerende mye ut av vanskelige forhold.

Morten Heldal Haugerud, ON 138

Klasseklubben var også meget godt fornøyd med hvordan arrangør KNS gjennomførte et flott NM under vanskelige forhold.

Lørdagen bar nemlig preg av lite og svært skiftende vind, attpåtil med hetebølge og svært varm lufttemperatur på rundt 30 grader.

– Likevel klarte regattasjef Dag-Olav Nikolaysen å gjennomføre fire spennende seilaser, skryter Morten Heldal Haugerud (ON 138, femteplass med “AILOLOS”), før han fortsetter;

– Regattasjefen fikk imponerende mye ut av vanskelige forhold. Han omformet hele tiden på VHF slik at alle deltakerne var godt orientert om hva som foregikk, og hva planene var. Det skapte ro, forutsigbarhet og god stemning.

Römhild-Haldorsen sier seg enig:

– Den åpne dialogen og presise informasjonen over VHF var forbilledlig, og skapte en meget rettferdig seilas.

Medaljevinnerne i knarr-NM. Fra venstre bronsevinnerne i “ON 130 “Båtmann”, gullvinnerne i ON 143 “Carpe Diem” og sølvvinnerne i ON 126 “Anastasia”. Regattasjef Dag-Olav Nikolaysen helt til høyre (foto: Morten Heldal Haugerud)

Ble dehydrert i den ekstreme varmen

Bjørn Ekholt (ON 154 “Inaka”, 11.plass) forteller til kns.no at han trodde én liter medbragt drikkevann skulle holde.

– Én liter drikkevann holder som regel alltid på regattabanen, men på lørdag bommet jeg, for da ble jeg rett og slett dehydrert i den intense varmen, sier Ekholt.

Søndag ble det gråvær og avtagende vind, men en halv time før fristen gikk ut kom det god sønnavind med østlig dreining, så her gjaldt det å følge med for seilerne.

«Carpe Diem» kom her på en sjuendeplass som ble strøket.

– Vindgudene må ta skylden for at ble en noe langtekkelig dag to av NM. At vi på tampen fikk avsluttet med en siste seilas var litt «kronen på verket». For de som ønsket seg en strykning var det nok kjærkomment. For oss ble det en respektabel strykning vi ikke kunne skylde på andre enn oss selv for. Vinddreiningen var ganske åpenbar, og således noe alle kunne forholde seg til, sier Römhild-Haldorsen.

Tett merkerunding: ON154 Bjørn R. Ekholt ligger godt an til venstre i bildet (foto: Morten Heldal Haugerud)

– Hvordan var det å kapre NM-gullet i Oslo?

– Når man er keen og har regattaseiling i knarr som lidenskap, så er det å vinne selvsagt utrolig kjekt. Når man også opplever et meget profesjonelt og «rettferdig» gjennomført mesterskap så sitter smilene løst i båten, sier han.

– Hva er årsaken til at dere var sterkest til slutt i dette store feltet?

– Det er vanskelig å peke på én grunn, men noen faktorer spiller nok inn; Vi har seilt sammen i en årrekke og kjenner hverandre godt. Skipper kan fokusere mest på roring og båtfart, og selvsagt analyse, strategi og posisjonering i starten. Som crew har vi alltid en søkende og lærende tilnærming, der vi prater mye om detaljer på tirsdagsseilasene. Så er det ikke til å stikke under en stol at Johan er en erfaren skipper, med velutviklet konkurranseinstinkt og god på å skape trygghet for teamet. De siste to årene har August (Johans barnebarn på 15 år) vært fast mannskap, og vi tre samarbeider meget godt og utvikler oss stadig sammen. Han har ellers en solid fortid fra jolleseiling og besitter mye seilkunnskap tatt i betraktning sin unge alder, forteller Römhild-Haldorsen.

Direkte etter siste seilas lørdag inviterte KNS til sosial NM-samling med grillmat og drikke ved teltet på bryggen, noe som ble satt stor pris på av deltagerne.

– Det sosiale med pølser og god drikke på kaien i nydelig sommervær kunne ikke gitt en bedre ramme for første dag, sier Römhild-Haldorsen.

– Populært og meget hyggelig, sier Morten Heldal Haugerud, som benytter anledningen til å avslutte med følgende ord;

– Norsk Knarrklubb takker KNS og alle involverte for et meget vel gjennomført NM både sportslig og sosialt.

Fullstendig resultatliste

Mange deltagere på populær NM-fest (foto: Morten Heldal Haugerud)

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam