Fabian Spone (15) til topps i Mesternes Mester

Fabian Spone kunne løfte Kongepokalen etter å ha vunnet Mesternes Mester 2021, sammen med Morten Helgesen, Eivind Rubinstein og Petrus Eide fra Fredrikstad SF i Finnjolle-laget.

Landets beste seilere var samlet sist helg i Åsgårdstrand for å konkurrere om kongepokalen i mesterskapet der alle NM-vinnerne i de ulike båtklassene er invitert til å delta. 136 seilere fra 34 lag konkurrerte om den gjeve kongepokalen, for øvrig et rekordstort antall.

Det smakte nok ekstra godt for Fabian å slå pappa Kristoffer, som med sitt Killing-lag – bedre kjent som Team Helly-Hansen 2 – kom på andreplass. I tillegg til Kristoffer består mannskapet av Christen Horn Johannessen, Børre Hekk Paulsen og Sigurd Hekk Paulsen.

– Selv syns jeg det er ekstremt stort og kult å klare å vinne Mesternes Mester sammen med de flotte lagkameratene min Morten, Eivind og Petrus, sier en glad Fabian til kns.no. 15-åringen ble hentet inn som erstatter for Peder Nergaard, som har operert kneet.

Jeg var skuffet over å bli nr. 2, men samtidig stolt av at sønnen min på 15 år vinner

Kristoffer Spone

– At de ville ta med meg var veldig morsomt og hyggelig av dem. Det setter jeg utrolig stor pris på, sier en ydmyk Fabian.

Kristoffer Spone (52) syns også det var spesielt å bli slått av tenåringssønnen.

– Jeg må unne ham det, men skal innrømme at det var en rar opplevelse som jeg aldri har følt på i seiling før. Jeg er alltid litt skuffet når vi ikke vinner, for vi legger mye i det. Jeg var derfor skuffet over å bli nr. 2. Men samtidig var jeg veldig stolt av at sønnen på 15 år vinner, sier Kristoffer.

At Morten Helgesen hentet inn Fabian som erstatter for en rutinert ringrev som Peder synes han også var stas.

– Jeg syns det er gøy. Fabian seiler til vanlig IQFoil, i tillegg til å seile mye med oss. Det er på grunn av det at han fikk tilbud om å seile med laget til Morten Helgesen. Dette er jo gode venner av meg, så jeg er trygg på at Fabian sitter i den båten og har det bra. Det er veldig fint å få tilbakemeldinger på at han er en fin gutt, sier Kristoffer.

– Han har lært meg alt jeg kan om seiling

Å vinne Mesternes Mester er stort i seg selv, men det gjør ikke akkurat følelsen noe mindre spesiell at Fabian slåss om seieren mot sin egen far, Kristoffer.

– Det var ekstremt morsomt. Det gir en helt spesiell følelse å slå pappa når jeg selv bare er 15 år, spesielt når jeg vet at han gjør sitt beste. Han har lært meg alt jeg kan om seiling, sier Fabian.

Kun ett poeng skilte de tre beste lagene. Finnjolle-laget og Killing-laget hadde samme poengsum, men Finnjolle-laget vant Mesternes Mester siden de hadde en seier i det første finaleracet.

– Vi ga alt vi hadde i finalen, det var ganske morsom seiling med hard racing. Så var det noen som var bedre enn oss denne gangen, sier Kristoffer, før han med et glimt i øyet kommer med et lite stikk til sønnen Fabian og vinnerlaget;

– Dere bør ikke ta helt av, for egentlig var vi like gode. Vi fikk jo lik poengsum. Men reglene sier at når de hadde en førsteplass, skal de gå foran. Det var en jevn fight, det kan jo ikke bli jevnere, sier Kristoffer.

Dette er Fabian enig i.

– Det var ekstra morsomt at vi havnet på samme poengsum, og at det ble avgjort på seieren vår i første finalerace. Det var også morsomt at det ikke var mange meterne fra mållinjen det hele ble avgjort, sier Fabian.

– Tenker du noe på at du konkurrerer med nær familie når du er ute på banen?

– Det er ikke så ofte vi konkurrerer mot hverandre, men når vi først konkurrerer syns jeg vi seiler ærlig og bra. At vi er familie tenker vi nok litt på, men når vi kommer til en runding eller i styrbord/babord-situasjon må man følge reglene, og da tenker man ikke på at det er familie, sier Fabian.

Morten Helgesen, Petrus Eide, Fabian Spone og Eivind Rubinstein vant Mesternes Mester. Foto: Axel Nissen-Lie/Seilmagasinet

Sterk laginnsats av Team Helly-Hansen

Kristoffer fremhever laginnsatsen til Team Helly-Hansen.

– Vi er stolte! Igjen leverer vi en pallplassering. Team Helly-Hansen viser seg fra sin beste side, det er hyggelig, og en real lagseier at vi har en junior fra laget vårt på toppen, mens vi selv blir nr. 2, og at lagsjefen Kristian Nergaard kommer på tredjeplass. En stor dag for hele laget vårt, sier Kristoffer.

Kristian Nergaards Express-lag består også av Trond Solli Sæther fra KNS, Espen Stokkeland fra Færder SF og Erik Kongshaug fra Tønsberg SF.

– Team Helly-Hansen seiler Express, J/70, Melges, og Kristian Nergaard seiler 5,5 meter. Vi bruker jo mye tid og ressurser på dette, så da er det gøy at laget gjør det så bra. At Kristian er tilbake i Mesternes Mester er utrolig bra. Vi har hatt en hard fight gjennom hele sesongen, det er virkelig gøy, sier Kristoffer.

Imponerende erfaring og merittliste tross ung alder

Fabian har tross sin unge alder allerede oppnådd en imponerende merittliste, med ett gull, tre sølv og kongepokal.

Sammen med faren sin og resten av Team Helly-Hansen 2 har han tatt både gull og sølv i Killing-NM på Hankø. Han kom også på andreplass i sommerens Express-NM i Kristiansand, på lag med Christen Horn Johannessen og hans sønn Pelle Horn Johannessen. Det er heller ikke første gangen han er med i Mesternes Mester.

– Jeg var med og tok andreplassen sammen med Eivind Melleby, Lars Horn Johannessen og Pelle Horn Johannessen, sier Fabian, som opprinnelig startet å seile med faren i Snipe da han enda yngre. De vant attpåtil et dansk mesterskap i Snipe.

Usikker på om han skal satse på seiling eller alpint

Selv om Fabian gjør sine saker meget bra på høyt nivå med de «store gutta», og har en sterk merittliste, er det likevel en annen idrett som stjeler 15-åringens hovedfokus, nemlig alpint.

– Fabian er faktisk bedre i alpint enn seiling. Det er ikke enkelt å kombinere dette, da alpint nærmest har blitt for en helårsidrett å regne. Men han er ung, og har all verdens av tid foran seg, sier Kristoffer Spone.

– Alpint er det jeg har satset på siden jeg startet med det, og har alltid elsket å stå på ski. Jeg har drevet med alpint om vinteren og IQFoil junior på sommeren. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på hva jeg skal satse på, men kongepokalen i Mesternes Mester gjorde meg nok enda mer usikker. Jeg har mest lyst til å drive med begge deler så lenge jeg kan, sier Fabian.

Planen hans er å søke på skilinjen på Persbråten, NTG og Dønski, i tillegg til NTG Seiling.

– Så får vi se hva jeg kommer inn på, og kanskje satse deretter, sier Fabian Spone.

De tre beste lagene fra Mesternes Mester samlet på podiet. Foto: Trond Teigen/SailLogic

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam