Fire KNS-seilere i Waszp-EM i Italia

11.-15. august var Waszp-seilerne på plass i Europamesterskapet i Gardasjøen, noe som var den første internasjonale konkurransen på to år.

– Det var spennende å måle krefter igjen mot resten av den europeiske Waszp-flåten. Nivået har tydelig økt siden siste mesterskap, og det er mange som har seilt mye i løpet av pandemien. I tillegg er det gledelig å se at seilere fra youth og helt opp til super master (50+) er med og kjempe, noe som viser at foiling er for de fleste, sier Anders Hylen Klippenberg, en av fire KNS-seilere som deltok i Italia.

– Det var spennende å måle krefter igjen mot resten av den europeiske Waszp-flåten

Anders Hylen Klippenberg

EM skulle i utgangspunktet vært avviklet i Sandefjord, men grunnet strenge innreisekrav til Norge ble mesterskapet flyttet til Circolo Vela Arco i Torbole ved Gardasjøen. KNS stilte med Eira Svedal Nilsson, Jacob Wærsten, Magnus Pollen Briså og Anders Hylen Klippenberg, med Mads Severin Hassum-Olsen som trener for syv av de ni norske båtene.

Første dag ble det seilt slalom, men siden vinden døde før vinneren var kåret, ble det seilt semifinaler og finale på ettermiddagen på dag 2. Anders endte til slutt på 5. plass i slalom-disiplinen, etter en veldig spennene finaleserie i døende Ora og tidvis «low riding». Jacob kvalifiserte seg også for semifinalen, og endte opp på en fin topp 20-plassering i sitt første internasjonale Waszp-mesterskap.

Eira Svedal Nilsson svever på Gardasjøen

88 båter i én start i fleet racet

De resterende fire dagene ble det seilt fleet race. For å være sikret god vind startet man på nordavinden alle dager, og fikk dermed flotte forhold med nærmere 20 knop tidlig på morgenen, og løyende vind ned mot 10 knop utover formiddagen. Det ble i alt seilt 14 seilaser på krevende, men gode forhold. I tillegg startet alle de 88 båtene i én start, noe som gjorde startene og de første valgene etter start helt avgjørende for å få et godt resultat.

– Dette var min første internasjonale regatta i Waszp-klassen. Det ble en skikkelig kul regatta, med utrolig gode forhold og mange gode fighter. Det var veldig tett hele tiden, og små feil kunne raskt føre til at man tapte 10-15 båter. Jeg er veldig fornøyd med å komme på 9. plass i fleet race og femteplass i slalom i et så stort, internasjonalt felt, der mange nasjoner er representert i toppen, sier Anders Hylen Klippenberg.

Han fortsetter;

– På dag 1 slet jeg veldig med startene, siden man må endre strategi fra slik man starter i mindre felt hjemme i Norge. Her kunne man ikke foile igjennom feltet rett før starten, slik som ofte lønner seg i et mindre felt, der det er plass på startlinjen. Første dag fikk jeg derfor ikke så mye ut av potensialet mitt, og brukte opp alle strykene mine. Jeg er derfor veldig fornøyd med å ha snudd trenden, og at jeg klarte å holde meg høyt oppe i resten av seilasene. I tillegg til å bli bedre i startene tror jeg at vi bør trene mer på farten for å matche de aller beste. Waszp er en veldig vennlig klasse, med mye åpenhet blandet seilerne. Vi har snakket med mange av seilerne fra andre nasjoner, og det blir spennende å ta med tips og observasjoner herfra hjem til Norge.

Anders Hylen Klippenberg i sin første internasjonale Waszp-regatta

Hylen Klippenberg skryter også av treningsleiren de hadde i forkant av EM, med Nicolai Jacobsen og Chris Rashley i Malcesine.

– Nicolai og Chris fikk virkelig overført mange erfaringer og tanker om hvordan man får båtene til å gå så fort som mulig. De kom med mange erfaringer fra den mye mer modne Moth-klassen, som vi kan bruke fremover for å bli enda sterkere. Vi kommer til å jobbe med dette frem mot neste års VM som går i Malcesine. Da kan vi fort få opp mot 200 båter fra hele verden, og en tilsvarende regatta, forhåpentligvis med KNS-seilere enda høyere opp på resultatlistene.

Europamesterskapet i Gardasjøen ble vunnet av Matt Beck fra Storbritannia, foran Tyskland og Italia på de resterende plassene på pallen.

Blant topp ti var hele åtte forskjellige land representert.

Jacob Wærsten endte på 53. plass, Eira Svedal Nilsson på 66. plass, mens Magnus Pollen Briså var med på treningen før mesterskapet samt slalomkonkurransen.

Jacob Wærsten

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam