Gull, Sølv og Bronse i Waszp-NM + Gull i EuroCupen

I helgen arrangerte Sandefjord Seilforening Norgesmesterskapet og EuroCup for WASZP. Gratulerer så mye til Markus Berthet, som sikret både EuroCup-tittelen og NM-gullet. Gratulerer også så mye til Anders Hylen Klippenberg og Jacob Wærsten med henholdsvis sølv- og bronsemedaljer i NM.

Eira Nilsson seilte inn til 4. plass i både NM og EuroCupen i dameklassen. KNSerne Mårten Hillig og Wilhelm Harlem kom på henholdsvis 7. og 8. plass i NM.

Markus Berthet var naturlig nok en godt fornøyd gullvinner.

– Det var tett konkurranse, og jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å trekke det lengste strået i den siste og avgjørende seilasen. Ekstra gøy at vi KNS-guttene ble nummer 1, 2 og 3 – med Anders på andreplass og Jacob på tredjeplass, sier han.

Dette var også en Euro-cup regatta, og nivået var høyt da de beste nordiske seilerne hadde tatt turen til Norge. Neste år arrangeres EM på samme sted.

– Vi fikk testet de ulike banene som er planlagt å bruke under EM til neste år, og sånn sett ble dette en verdifull erfaring å ta med seg, sier Markus Berthet, som nå retter blikket mot VM i Sorrento i Australia mot slutten av året.

– Det blir det store målet, sier gullvinneren.

Uhåndterlig å lense i store bølger

– Jeg har aldri seilt i Sandefjord Seilforening før og visste ikke helt hva jeg skulle forvente. Forholdene var veldig varierte, og regattaen var veldig godt arrangert – det lover bra for EM som skal seiles der neste år, sier sølvvinner Anders Hylen Klippenberg til kns.no.

Den første dagen ble det seilt to seilaser på den ytre banen, hvor det var stabil vind og mye bølger. Etter to race ble seilerne sendt inn siden da det ble ganske uhåndterlig å lense i de store bølgene med en waszp. De to gjenvære racene fra dag 1 ble seilt sammen med det femte racet på den innerste banen på dag 2. Den hadde en helt annen karakter, med store skift og trykkforskjeller, og relativt flatt vann. Den siste dagen ble det seilt tre race på den midterste banen, som ligger akkurat i åpningen på fjorden. Her var det en kombinasjon av de to andre baneområdene, noe som er ideelt for waszp-seiling.

– For min egen del skulle jeg gjerne holdt meg på pallen og litt nærmere teten, og det så lovende ut etter dag 2. På den siste dagen var det relativt flatt vann og ganske stabil, god vind, så da var det viktig å få maks ut av båten. Jeg har fått trent lite i år, så da ble det vanskelig å holde følge. Jeg ser likevel tydelig hva som må trenes mer på, og satser på å legge ned flere timer, og komme sterkere tilbake i EM i Sandefjord neste år, sier Anders.

Liker taktiske forhold best

Bronsevinner Jacob Wærsten forteller at arrangementet bød på alle tenkelige forhold.

– Vi hadde alle typer forhold, både mye vind og bølger, og litt mindre vind og flekkete forhold, der vi måtte finne trykkene, for så å være i trykket for å holde seg i foil. Det er en kul måte å arrangere et NM og Euro Cup på, sier Jacob.

Han tror at Sandefjord er et perfekt sted å arrangere EM.

– Det kan bli et kult EM til neste år. Man kan få litt av alle forhold, ikke bare mye vind og speed, men at det går på taktikk også, sier han, og røper at han selv foretrekker taktikk, der man må tenke litt.

– Det er en god følelse å ta bronse, og alltid gøy å hevde seg i Norge, selv om jeg gjerne skulle ha fightet med Markus og Anders helt der oppe, sier Jacob Wærsten.

Takk til Thomas Nilsson for fine bilder

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam