Helly Hansen satser på jenter i WASZP

Båtklassen WASZP er på rekordtid blitt verdens største entype foil-klasse. Helly-Hansen satser på et eget jenteteam i båtklassen. KNS seileren Eira Nilsson er en av jentene på laget.

Av Christian Ruscetta/KNS. Fotos: Thomas Nilsson/Trond Teigen, SailLogic

– WASZP kjennetegnes av teknisk og avansert seiling, noe som matcher godt med måten Helly-Hansen ønsker å være med å utvikle seiling på. Det er nok en av grunnene til hvorfor HH har valgt å gå inn i dette samarbeidet, sier WASZP-seiler Eira Svedal Nilsson. 17-åringen har brukt store deler av livet på seiling, og er inne i sitt niende år som aktiv seiler i KNS. Etter å ha vært gjennom både Optimist og Laser, falt valget etter hvert på WASZP.

– Jeg prøvde WASZP for første gang høsten 2017, med en kald start på Bygdin. Etter det har jeg seilt aktivt tre sesonger, sier Eira. Hun trekker noen årsaker til at klassen har vokst de siste årene;

– WASZP-klassen i Norge hadde ikke kommet på langt nær så langt som den har kommet i dag, om det ikke hadde vært for masse ressurspersoner som har bidratt. Her vil jeg trekke frem Rune Jacobsen, som var den som startet opp klassen, og har vært primus motor i alle disse årene.

Eira er også glad for at sponsor Helly-Hansen har gått aktivt inn i klassen.

– Det er også kult at Helly-Hansen ser – og vil satse på – jenter i WASZP. Det setter vi stor pris på. Foruten å være de beste Helly-Hansen ambassadører til lands og til vanns, er tanken at vi på Helly-Hansen WASZP Team skal profilere HH i arrangementer og ulike medier, samt teste ut klær og utstyr, sier Eira, som syns det skal bli spennende å jobbe tett med Helly-Hansen i årene fremover.

– Vi ser frem til et godt samarbeid, og er veldig takknemlige for at de valgte å satse på oss. Det skal de ikke angre på, smiler hun.

WASZP-klassen er helt ny, og de som har vært med lengst har bare vært der i 4-5 år. Siden dette er en foilende klasse, er det ifølge Eira et naturlig steg å gå over til andre foilende båter etter hvert, som for eksempel 69f eller Moth, slik noen WASZP-seilere i Norge har gjort allerede.

I dag er det totalt seks jenter i Helly-Hansen WASZP Team. De har ikke noen fast trener for teamet, men drar nytte av klubbtrener Alexander Ringstad og Bjørnar Erikstad.

GUTTER OG JENTER HAR LIKERE FORUTSETNING

Eira Svedal Nilsson liker WASZP først og fremst fordi det er en veldig kompleks båt, der det alltid er noe nytt å lære.

– Jeg er også veldig glad i fart, og WASZP går litt fortere enn den gjennomsnittlige jollen. Det er også veldig gøy å være en del av det jeg tror er framtiden til seiling, sier 17-åringen.

– Noe av det jeg syntes er kult med WASZP-klassen er at jenter og gutter har likere forutsetninger for å konkurrere mot hverandre, fordi teknikk, taktikk og følelse er viktigere enn rå muskelkraft og vekt, fortsetter hun.

HEKTISK TRENINGSUKE

På sommeren er det hektisk for Eira, og det aller meste av tiden går med til seiling. Hun forteller litt om en typisk treningsuke på sommeren;

– Den består av morgentrening med Norges Toppidrettsgymnas (NTG) mandag til torsdag. På mandagen trener vi fysisk, og de resterende dagene seiler vi på Bygdøy, men om det er lite vind, som det er en gang iblant på KNS, trener vi fysisk. Mandag og onsdag er det klubbtrening på kvelden. Tirsdag og torsdag er jeg optimist-trener. I helgen er det ofte en regatta eller helgesamling, sier hun. Seiling er den eneste organiserte idretten Eira driver med, men hun liker også å være ute i skog og mark, og på fjellet. Koronaåret 2020 var ulikt det meste, men i et normalår er det ikke mye annet enn seiling som opptar Eira.

– Året starter med vintersamling i Spania med NTG i februar. Etter dette starter sesongen som regel med en samling i påsken, som oftest har dette vært i Garda. Før sommeren har vi to WASZP-cuper. I sommerferien er det normalt Foiling Week, EM, VM og NM. De siste europamesterskapene har vært i Garda, i år er EM planlagt å være i Sandefjord, så vi krysser fingre og tær for at det blir bra. Etter sommerferien har vi to WASZP-cuper til. Så er det jo den tradisjonelle NSF-samlingen på Hvasser i høstferien. Vi har også mindre treningssamlinger i helgene, de er som oftest i Tønsberg eller på KNS. Det er også andre samlinger med NTG, blant annet på Marstrand og på Hvasser. Sesongen avsluttes når det blir for kaldt i vannet, rundt november. I desember dra jeg igjen til Spania med NTG på vintersamling, forteller den travle WASZP-seileren.

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam