– Helt vidunderlig å konkurrere i Soling igjen

Herman Horn-Johannessen fikk flashback tilbake til Sydney-OL da han ble gjenforent med sine to bronsevinner-makkere Paul Davis og Espen Stokkeland i Soling under Norgesmesterskapet i Oslo. Og de gamle olympierne slo selvsagt til med NM-gull.

Tro det eller ei, men Norgesmesterskapet i Bunnefjorden var faktisk første gang de tre OL-seilerne konkurrerte sammen igjen, siden de vant bronsemedalje for Norge i Sydney-OL for 22 år siden.

– Jeg hadde faktisk ikke trodd at det skulle skje, at vi tre skulle sitte sammen i en Soling igjen, sier Herman Horn Johannessen begeistret.

Idet de tre var ombord i den samme båten som ble brukt under de olympiske lekene 22 år tidligere, fikk Herman umiddelbart et flashback til opplevelsene i Sydney.

– Alt var likt som Sydney. Det ble sagt og gjort det samme om bord. Jeg må innrømme at jeg ikke husket alt fra den gangen, men teknisk og kommunikasjonsmessig var det som å komme 22 år tilbake i tid. Men vi er riktignok ikke like raske lenger, sier Herman.

Han har bare en ting å si om å komme om bord i Jan Herman Linges legendariske båt sammen med sine gode venner og makkere;

– Det var rett og slett fantastisk! Det var helt vidunderlig å konkurrere i Soling igjen!

NM-gull var målet: – Vi føler jo at vi kan dette

Så bitt av basillen ble Herman etter NM, at han faktisk nå er i ferd med å kjøpe seg en Soling.

– Jeg har lagt inn bud på en Soling som jeg skal kjøpe sammen med en kamerat, og høyst sannsynlig får vi treff. Egentlig var tanken å ha en Soling for å kose meg i skjærgården, men det blir isteden en regattabåt, sier Herman.

– Når OL-bronsevinnerne møtes for å delta i et norgesmesterskap, er det da kun gull som gjelder? Eller visste dere at nivået var skyhøyt, med mange sterke konkurrenter, og at det ville bli en vanskelig oppgave?

– Begge deler. Målet var definitivt å vinne. Vi føler jo at vi kan dette. Men det var mange gode konkurrenter, så alt kunne helt klart skje. Vi var jo litt usikre på hvor mye de andre konkurrentene husket av Soling-seiling. De har vel ikke seilt mye soling de heller, verken Dag Usterud, Kristian Nergaard eller Terje Wang har seilt Soling på mange år. Så alle var nok litt treigere enn de var i sine glansdager. Men etter de første løpene begynte vi alle å bli både kjappere og litt bedre, både vi og konkurrentene våre, sier Herman.

Selv om han ikke har seilt Soling sammen med Paul og Espen på mange år, sitter det tydeligvis igjen mye i ryggmargen fra den gang man var et hardtsatsende team.

Soling-pallen i NM: Fra venstre Christen Horn Johannessen, Kristian Nergaard og Kristoffer Spone (sølv), Paul Davis, Herman Horn-Johannessen og Espen Stokkeland (gull), Christian Rieder, Terje Wang og Pål Prøitz (bronse). Foto: Cathrine Gjerpen Størmer.

Åtte år med intens reising og seiling sammen

– Etter åtte år med intens reising og seiling sammen, så husker man ganske godt. Vi har jo alle tre seilt mye, selv om vi ikke har seilt sammen i de 22 årene. Ingen av oss har jo sluttet å seile. Paul har jo seilt Soling-VM 10-15 ganger siden OL, sist i 2019, og han har blitt verdensmester flere ganger, sier Herman.

– Det er deilig å slå bror, og det gjelder enten du spør han eller meg.

Herman Horn Johannessen

Paul Davis er canadier fra Toronto. For de som stusser over at en canadier seilte for Norge i OL, kommer Herman med forklaringen her;

– Paul giftet seg med Marianne With og kom til Norge midt på 1980-tallet som seilmaker. Han jobbet for Christen With, Mariannes bror. Paul utviklet blant annet 4.70-seil og Soling-seil. Han ble norsk statsborger, og begynte etter hvert å seile sammen med oss.

Paul og Mariannes barn ble med over til Canada da de var i 12-13 års alderen, etter Sydney-OL. De kom etterhvert tilbake til Norge, og bor i dag i Oslo.

– Pauls sønn, Robert, var coachen vår under NM. Han hadde med matpakker til oss på vannet, og kom med gode innspill, sier Herman, og røper samtidig at Robert kommer til å være stand in for sin pappa under Mesternes Mester, for da er Paul opptatt med jobb.

– Han er på Sri Lanka der det er en svær fabrikk for One Design-seil, så det kom han seg ikke unna, sier Herman. Dermed stiller Robert opp. Han er selv en dreven seiler, og har tidligere deltatt i to OL-kampanjer for Canada, men klarte så vidt ikke å komme til OL.

– Du, Espen og Paul seilte altså sammen for første gang i NM siden dere vant OL-bronse. Mange vil kanskje synes det er rart at et historisk OL-lag fra Sydney ikke har seilt sammen siden da?

– Ja, vi har faktisk ikke seilt sammen siden den gangen. Men vi har jo hatt god kontakt. I og med at Paul bor i Canada ses vi jo ikke ofte, men han kommer innom på jobben årlig når han er i Norge. Espen ser jeg ofte, både om vinteren og sommeren. Vi seiler jo mot hverandre for det meste, sier Herman.

– Det er deilig å slå bror

Under NM var det Helly-Hansen båten med Kristian Nergaard, Kristoffer «Koffer» Spone og Hermans lillebror Christen Horn Johannessen, som ble den farligste konkurrenten.

– Hva var viktigst for deg personlig? Å vinne NM-gull, eller å ikke bli slått av broren din?

– Det er deilig å slå bror, og det gjelder enten du spør han eller meg. Det blir jo jevnt fordelt etter hvert. Han har jo slått meg oftere enn jeg har slått ham de siste årene. Vi er jo vant til å bli slått av hverandre. Heldigvis er det ikke sånn at den ene slår den andre hele tiden, smiler Herman.

Han innrømmer at brødrene har konkurrert i absolutt alt siden de var små, noe de fleste søsken med et visst iboende konkurranseinstinkt kan kjenne seg igjen i.

– Jeg var best i alt da vi var små, naturlig nok siden jeg var tre år eldre. Men da Christen ble 16-17 år begynte dette å jevne seg ut, sier Herman.

Han syns Norgesmesterskapet i Soling og Yngling ble en stor suksess, og koste seg gjennom hele helgen.

– Det var veldig, veldig bra. Det er klart at når man får sånne forhold som vi fikk, skal det godt gjøres at det ikke blir et bra arrangement. Men det er mye som skal klaffe. Arrangementsteknisk, med riktig banelegging og sånn, ble gjort veldig riktig av KNS. Det ble også veldig bra med teltet på land. Jeg syns det var utrolig morsomt å seile mot – og prate med – de gamle solingseilerne og konkurrentene igjen. Det var rett og slett moro å høre gamle historier, og både juge og skryte litt, gliser Herman Horn Johannessen. OL-bronsevinner – og fersk Norgesmester i Soling.

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam