Historiske Mina ble europamester: – Kan nesten ikke tro det

Mina Mobekk (18) kjempet seg helt fram til Medal race i EM i IQFoil i Hellas. I finaleracet lurte hun konkurrentene med en taktisk smart manøver og sikret seg EM-gull. Siden hun også er U21-seiler ble hun faktisk dobbelt europamester, både i U21 og for senior.

– Jeg kan nesten ikke tro det. Jeg er litt sjokkert faktisk, sier Mina Mobekk når kns.no er på tråden til Patras i Hellas mandag morgen. Da har ikke Mina vært europamester et døgn enda, og hun har under samtalen nesten problemer med å forstå hva hun har oppnådd.

– Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle vinne. Hele uken har gått veldig bra, og jeg så for meg at jeg kunne greie å komme blant topp fem, eller kanskje også pallen. Men ikke å vinne, innrømmer Mina.

Ikke nok med at hun er europamester i IQFoil – hun er også historisk, for det er første gang en nordmann vinner et europamesterskap i den nye brettklassen i OL.

– Historisk? Ja, det er gøy, sier en stolt Mina.

– Jeg var stresset og sov urolig

Mina Mobekk, fersk europamester

Største i karrieren

Fram til mesterskapet i Hellas var seieren i Nordisk Mesterskap og en femteplass i EM det største 18-åringen hadde opplevd i karrieren.

– Men femteplassen i EM var i BIC techno. Nå har jeg tatt min første medalje som senior i IQFoil, så dette er det største jeg har opplevd, sier hun.

Mina forteller om veien fram til gullmedaljen;

– Jeg kom ned hit en uke før konkurransen. Det var mye seiling hver dag, og jeg greide å komme meg inn i Medal race. Da tenkte jeg at jeg ikke hadde noe å tape, og at det bare var å gi full gass. I det første av tre race i Medal race vant jeg med klar margin, og jeg skjønte at jeg var sikret topp fem. Så vant jeg også det andre racet, og var dermed sikret medalje. Først da forsto jeg at jeg faktisk kunne vinne alt sammen, sier Mina.

Hun følte at utstyret var bra, og at hun var rask.

– I det tredje racet var det tett, og hun israelske seileren (Sharon Kantor) lå litt foran. På downvinden følte jeg at det kom et venstreskift, for jeg gikk dypere på babord halser. Da tok jeg valget og gikk til venstre for gate, mens de andre gikk på høyresiden, forklarer Mina.

Å velge venstresiden av gaten viste seg å være et lykkelig valg.

– Det viste seg å være mer vind på banehalvdelen jeg valgte. Når jeg slo på layline bare seilte jeg forbi konkurrentene. Det var kult, sier Mina, som dermed bare kunne konsentrere seg om å holde seg på brettet inn mot mål, og ikke falle.

– Det gjaldt å holde seg i ro på downvinden, så skjønte jeg at jeg kunne vinne.

Da seieren var et faktum greide Mina knapt å forstå hva hun hadde gjort.

– Det var overveldende, sier hun.

Sov dårlig

Den ferske europamesteren hadde imidlertid ikke den beste oppladningen til finaleracene. Gjennom hele uken hadde hun sitt å stri med utenfor seilbanen.

– Jeg var stresset og sov ganske dårlig. Det var enten for kaldt eller for varmt på rommet, så jeg sov urolig, sier hun.

– Så stress og dårlig søvn viste seg i dette tilfellet å være en ren gulloppskrift?

– Hehe, ja kanskje det. Det gikk tydeligvis an å vinne likevel.

Det ble en rolig feiring på Mina, som følte seg sliten og utladet både fysisk og mentalt etter triumfen. Etter utstyrspakking og medaljeseremoni ble det en bedre middag med treningspartnerne.

Med EM-tittelen skrevet i gullskrift på CVen har den unge seileren nå fått masse motivasjon til å fortsette arbeidet fremover.

– Det er fint å vite at det man har gjort har vært riktig treningsmessig. Så det blir bare å fortsette med det, avslutter Mina Mobekk, den ferske europamesteren i IQFoil.

Sharon Kantor fra Israel og Emma Wilson fra Storbritannia tok henholdsvis sølv og bronse i EM.

Resultater: https://iqeuropeans2023greece.sailti.com/en/default/races/race-resultsall

Mina Mobekk

Fotos: Sailing Energy

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam