Imponerte blant de store stjernene

Jacob Wærsten tok gull og Eira Svedal Nilsson bronse i SailGP Inspire Racing i København, som er en del av det enorme seilsirkuset SailGP – seilingens svar på Formel 1.

Under det massive arrangementet SailGP i København, der den ypperste eliten av profesjonelle seilere møtes til dyst i hyperraske F50-båter, fikk et knippe unge nordmenn unikt innpass. Jacob Wærsten vant dessuten SailGP Inspire Racing-finalen i Waszp, mens Eira Svedal Nilsson tok bronse. Markus Berthet fra KNS var også med i tillegg til Hedvig Doksrød fra Sandefjord.

SailGP har flere programmer for ungdom i forbindelse sine arrangement. I programmet SailGP Learning var masse seilforeninger invitert til København for å seile RS Feva og å være en del av SailGP-arrangementet. Videre har de et program som heter SailGP Inspire Career, der studenter eller unge profesjonelle seilere kan få nyttig arbeidserfaring en periode ved å jobbe i teamet. I programmet Sail Inspire Intership kan man være utplassert i teamet i tre til seks måneder, enten sentralt plassert på hovedkvarteret i London, eller med sesongbaserte eventer.

Jacob Wærsten vant gullfinalen i SailGP Inspire Racing. Foto: Felix Diemer, SailGP

Fikk seile Waszp foran tusenvis av tilskuere

I programmet SailGP Inspire Racing blir det stilt 16 plasser til disposisjon til seilere, fordelt på åtte jenter og åtte gutter. Hvem som helst fra hele verden kan i utgangspunktet søke på en av plassene. Dette foregår i Waszp, og arrangøren har åtte Waszper til disposisjon. De 16 som blir utvalgt får et unikt innblikk i hverdagen til SailGP-seilerne, og de får besøke både base og F50-teamene. De 16 ungdommene kommer inn på tirsdagen, og har program fram til lørdag, med to dager trening, deretter kvalifisering på torsdagen, der de åtte beste går til gullfinale, og de resterende åtte havner i sølvfinale.

Waszp-pappa og altmuligmann innenfor seilsporten, Thomas Nilsson, forklarer;

– Waszpene får seile ute på banen der hvor F50ene seiler. Nå var det litt spesielt i København denne gangen, for det ble ikke noe seiling på fredagen da det var vindstille. Dermed måtte man klemme inn F50-løp og finaler på kort tid på lørdagen. Normalt seiler man finaleløp rett utenfor tribunen mellom F50-løpene, men denne gangen fikk ikke Waszpene seilt mellom disse løpene.

Når de store F50ene kommer ut på banen seiler de sammen med Waszpene fram til selve F50-racene begynner. Deretter går Waszp-deltagerne om bord i følgebåter der de får følge racene helt inntil merkene på kloss hold.

Mange norske båter i gullfinalen. Foto: Felix Diemer, SailGP

Fire norske av åtte i gullfinalen

– Av de åtte Waszp-seilerne i gullfinalen var det hele fire norske (Jacob Wærsten, Eira Svedal Nilsson, Markus Berthet og Hedvig Doksrød). Det er kult, for det er ingen andre land som hadde så mange seilere. Det ble sagt at årets Inspire-program er det med høyest nivå, sier Nilsson. Han syns det var artig å se hvordan de unge seilerne koste seg med opplevelsen.

– De gikk jo bare rundt og smilte fra øre til øre, sier han.

I gullfinalen gikk Jacob Wærsten til topps, mens Eira ble nummer tre samt beste jente. De fikk utdelt premiene på pallen på den store SailGP-premieutdelingen foran masse publikum. Begge to er dessuten nå kvalifisert til finalen i SailGP neste år i San Fransisco, USA, som beste gutt og beste jente.

Jacob på toppen av pallen, mens Eira Svedal Nilsson tok bronse og ble beste jente. De ble hyllet foran masse tilskuere, og er også kvalifisert til finalen i San Fransisco neste år. Foto: Felix Diemer, SailGP

Vinket til publikum som jublet tilbake

– Det var veldig gøy å ta gull, for det var god konkurranse også. Jeg visste faktisk ikke at jeg hadde vunnet før vi kom opp på scenen under premieutdelingen. På premieutdelinger er vi som regel vant til at det bare er seilerne som selv har deltatt som står foran scenen. Nå var det rett og slett stapp fullt med publikum overalt. Og jeg ble intervjuet på scenen av SailGP, sier Jacob Wærsten ivrig.

– Det som overrasket meg var hvor vennlige de var med hverandre. De var ikke «competitive» på land i det hele tatt, men var det på banen selvsagt

Jacob Wærsten

Han vant selv om det var en litt annerledes Waszp enn han er vant til.

– For min del brukte vi en større foil enn jeg var vant med. Jeg måtte jo nesten lære å jibbe på nytt fordi foilen er bredere, så da skal det ikke mye kreng til før enden på foilen går ut av vannoverflaten. At det heller ikke er din egen båt, som du kjenner like godt, er også uvant. Så det var helt nye aspekter som kom inn i bildet. Men Jeg har jo god grunnbasis, og måtte bare tilpasse teknikken litt. Jeg er inne i min tredje Waszp-sesong, og har erfaring med taktikk og teknikk. Så det må klaffe med båt, utstyr og deg selv. Det var gøy, sier Jacob, og legger til at det var svært spesielt å seile foran den store tribunen på land med flere tusen tilskuere.

–  Det var en helt spesiell følelse med masse publikum. Jeg vinket til dem og de jublet tilbake. Så hadde du de store F50ene som seilte forbi, og folk var helt i ekstase, sier han.

– Hvordan var det å se de store SailGP-stjernene på nært hold?

– Det var veldig gøy, spesielt å se hvordan de gjør seg klar, og hvordan båtene klargjøres. Seilerne gikk jo forbi oss, og vi kunne se alt de gjorde. Det som overrasket meg var hvor vennlige de var med hverandre. De var ikke «competitive» på land i det hele tatt, men var det på banen selvsagt, sier Jacob.

Han var også overrasket over hvor rolige, behersket og lite stresset seilerne var før konkurransene.

– De var veldig rolige, men så har de jo et stort apparat rundt seg med teknikere som gjør alt for dem. Når noe ble ødelagt på båtene var det interessant å se hvilke krefter som ble satt i gang, med masse folk som begynte å jobbe.

– Bare det å se de gå rundt der. Man er jo på samme sted som dem. Jeg vet hvem de fleste er fordi jeg har fulgt med på seiling og SailGP helt fra starten

Eira Svedal Nilsson
Jacob og Eira fikk et personlig møte med selveste Blair Tuke, Co-CEO og wing trimmer for New Zealand SailGP Team. Foto: Felix Diemer, SailGP

Ble «starstrucked»

Eira Svedal Nilsson ble beste jente i Insipire-finaleracet, og vant bronse totalt. Hun sier at det var en stor opplevelse å ta del i SailGP, og se de store stjernene på nært hold.

– Man blir jo veldig inspirert. I starten blir man nesten «starstrucked». Bare det å se de gå rundt der. Man er jo på samme sted som dem. Jeg vet hvem de fleste er fordi jeg har fulgt med på seiling og SailGP helt fra starten, sier Eira.

Hun fikk som jente også være med på et eget opplegg med Nina Curtiz fra det australske teamet, og Anne-Marie Rindom fra det danske teamet. Rindom vant for øvrig OL-gull i Tokyo. Det ble arrangert kaffefrokost med de to og åtte jenter.

– Da satt vi sammen med dem, og de forklarte hvordan det var å være jente i dette gamet. Det var veldig interessant og morsomt, sier Eira.

Nå har hun blitt spurt om å være med til St.Tropez i september for å jobbe i et av teamene. Det har hun takket ja til, og hun gleder seg enormt;

– Jeg vet ikke helt nøyaktig hvilke oppgaver jeg får, men det kan være alt mulig. Jeg blir en del av shore crew. Jeg gleder meg, det blir veldig gøy. Før trodde jeg ikke det var mulig å komme inn på det nivået som SailGP er, men nå ser jeg jo at det faktisk er mulig, sier Eira, som med sin opplevelse i København og kommende opplevelser i St.Tropez er nærmere de store enn noen gang.

– Det var et utrolig proft opplegg i København. Man fikk hjelp til alt, og etterpå sitter man med en fantastisk – at man har vært med på noe viktig, sier Eira Svedal Nilsson.

Neste mulighet for å søke seg til SailGP Inspire Racing Program er om to dager, 24.august. Det finner sted i Cadiz i Spania 24.-25.september.

Thomas Nilsson oppfordrer til å søke på dette, for han vet alt om hvilke opplevelser som venter de som får være med.

–  I alle andre land er det flere hundre søkere, men i Danmark og Norge er det egentlig utrolig at det ikke er flere som søker på dette. Man trenger ikke engang å være Waszper for å søke, sier han.

– Det er nok et litt typisk skandinavisk fenomen å stå med lua i hånda og ikke være frempå, sier Nilsson.

Det er med andre ord bare å søke:

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam