Markus lever ut seildrømmen «down under»

Waszp-seiler og KNS-medlem Markus Berthet (20) har tatt et friår for å leve ut seildrømmen i Australia. Etter en høst med mye 69F-seiling reiste han til andre siden av jordkloden i begynnelsen av januar måned.

– I lang tid har jeg hatt veldig lyst til å reise til Australia for å seile. Når jeg nå har kommet hit kan jeg bekrefte at det virkelig er et seilerparadis her nede. Jeg har min base i Sydney, rett ved Woollahra Sailing Club. Her foregår det mye foiling, skiffseiling og annen jolleseiling, forteller Markus.

Han seiler selv mest Waszp der nede, men har også fått mulighet til å seile ulike skiff-klasser.

I slutten av januar tok Markus del i det australske mesterskapet i Waszp, der han sammen med en seiler fra Irland var eneste deltager utenfor Oseania, i kamp mot konkurrenter fra Australia eller New Zealand. Markus kom på en fin åttendeplass i juniorklassen (U20) og 18. plass overall av totalt 40 seilere.

Blitt veldig godt mottatt

Markus skryter av hvordan han har blitt mottatt i seilmiljøet i Australia.

– Jeg har i det hele tatt blitt godt tatt imot i seilmiljøet her. Når jeg ikke seiler selv er jeg trener for seilklubben Vaucluse Amateur 12 foot Sailing Club, en idyllisk forening som er lokalisert ved en liten sandstrand øst for Sydney Harbour. Jeg har også noen oppdrag med optimistjolle gruppen og 29er-gruppen i Woollahra seilforening, sier han.

Seilforholdene skal det heller ikke være noe å si på, skal vi tro 20-åringen.

Markus under det australske mesterskapet i Waszp i januar

– Seilforholdene her nede er fantastiske! Det er sol og 10-12 meter per sekund stort sett hver eneste dag. Med andre ord «cracking conditions», som australienerne selv sier. Det er enormt mange båter på vannet i Sydney Harbour hver eneste dag, mange ulike båtklasser og seilere i alle aldre. Det er veldig gøy å oppleve, synes jeg. Ikke minst å se godt voksne seilere i pensjonsalder som freser nedover på lens i stiv kuling i 18-fots skiff-båter, forteller Markus entusiastisk.

KNS`eren er også i Australia for å forberede seg til VM i Waszp, som skal avholdes i Sorrento i Melbourne mot slutten av året.

– Det var en stor opplevelse å seile i Perth. Stedet var fantastisk for foiling.

Markus Berthet

– Jeg har skaffet meg en Waszp her nede, så jeg har mulighet til å seile mye. I slutten av januar deltok jeg i det australske mesterskapet, som ble avholdt i Perth. Vi seilte da på den berømte elven Swan River, og der fikk kjenne på den sterke solgangsbrisen som heter «Fremantle Doctor». Regattaen var organisert av Perth Dinghy Sailing Club. Det var en stor opplevelse å seile i Perth. Stedet var fantastisk for foiling. Arrangementet var også veldig godt organisert, og mange frivillige stod på og la til rette med hyggelig stemning på land etter seilingen. Når regattaen var ferdig besøkte jeg den flotte øya Rottnest Island, som er et naturreservat, og hvor det finnes unike dyr arter som “quokkas”. De lever kun på denne øya, forklarer Markus.

Planen videre er å delta i NSW State Championships, som skal avholdes på Lake Macquarie i slutten av februar, samt i Victorian State Championships, som går i Sorrento ved Melbourne i mars, før han reiser tilbake til Norge i begynnelsen av april for å starte opp den europeiske seilsesongen.

– Jeg kommer til å satse videre i Waszp og 69F, og så gleder jeg meg til å møte og coache optimist-jollegruppen i KNS med nye erfaringer, sier Markus.

Markus i aksjon i det australske mesterskapet i Waszp i Perth.
Fra treningshverdagen rett utenfor seilklubben (Vaucluse) der Markus jobber.

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam