Tur og hav

Tur og hav

Medlemsmøter

Første mandag i måneden arrangerer KNS Tur & Hav-komitèen medlemsmøter med innleide foredragsholdere som snakker om spennende og aktuelle temaer. Alle møter streames på KNS-TV.

NESTE MEDLEMSMØTE: Mandag 8. april 2024

Medlemsmøtet denne dagen arrangeres på Seilsportsenteret Ulabrand (ikke Huk Aveny 1). Da kommer nemlig våre OL-seilere Line Flem Høst, Hermann Tomasgaard og Mina Mobekk for å fortelle om sin vei til OL i Paris 2024. Det blir selvsagt muligheter for å stille spørsmål. Det blir også muligheter for å kjøpe kaffe og vafler. Hjertelig velkommen!

Seilsportsenteret Ulabrand | Kl. 18

Medlemsmøte mandag 8. januar

Vinterseiling m/Jon Amtrup.

Medlemsmøte 4. desember 2023

Forfatter Mikkel Thommessen presenterer boken om 85 år gamle «Sira», båten som tjenestegjorde under to konger og var aktiv i regattaseiling i 84 av årene. Båten har en utrolig spennende historie. Den ble bygget for å vinne Kattegatpokalen i 1938, og ble overtatt av kronprins Olav året etter. Den tyske, nazistiske reichkommisarie Josef Terboven konfiskerte båten i krigsårene 1940-45.
Daværende kronprins Olav, senere kong Olav, benyttet båten hyppig i hele sin levetid.
Etter en helrestaurering, fullført i 2008, tok kong Harald over båten og deltok med den i 8 meter-regattaer over hele verden, inntil han besluttet seg for å avslutte internasjonal regattaseiling i 2022.

Medlemsmøte 6. november 2023

Spektakulært USA-cruise

To båter fra KNS hadde i år privilegiet å delta på en uforglemmelig seiltur på østkysten av USA i regi av North American Station (NAS). North American Station (NAS) representerer de fem største nordiske yachtklubbene (GKSS, KDY, KNS, KSSS, NJK) i USA.

NAS ønsker å være en arena for erfaringsutveksling mellom nordiske og amerikanske seilere og skape grunnlag for vennskap over Atlanterhavet.  

Håkon Ingvaldsen seilte den ene båten. Blant høydepunktene var besøk på Martha`s Vineyard, og Hyannis Port, der det ventet privat omvisning på Kennedy-familiens feriested. Edward «Ted» Kennedy Jr. og hans hustru Kik inviterte alle på cocktails og spennende historier. Ted fortalte livlig om hvordan det hadde vært å vokse opp med sin berømte familie, men også om gleden de hadde av å seile.

Medlemsmøte 2. oktober 2023

The Papua Project – På skolebenken i Stillehavet

Vårsemesteret 2023 seilte Paul og Linn Charlotte fra Amanda Sailing S/Y “Nora Simrad” fra Indonesia via Papua Ny-Guinea til Australia. Som mannskap hadde de seks Folkehøgskoleelever om bord, som gledet seg til sitt livs eventyr. Ruta gikk gjennom Papua Ny-Guinea hvor noen stoppesteder var såpass isolerte at penger ikke spilte noe rolle lenger, og ferske frukt og grønnsaker måtte byttes mot ris, sukker og matolje.
Etter å ha lært seg å seile den rimelig komplekse båten fikk elevene virkelig teste sin kunnskap ved å seile dag og natt i alt fra vindstille til tordenvær med 20 sekundmeter++.
Bli med på en reise over og under vann, til koraller og flyvrak fra andre verdenskrig og til små øysamfunn som kunne vært henta rett ut fra historieboka.

Medlemsmøte 4. september 2023

Hvordan kunne fire ungdommer mellom 18 og 20 år, med begrenset seilerfaring, og uten dagens navigasjons- og kommunikasjonsteknologi, men med pågangsmot, improvisasjon og litt hell, klarer å realisere sine drømmer om å oppleve noe unikt på den andre siden av Atlanteren? Morten Stødle og Hauk Larsen Wahl forteller.

Medlemsmøte 17.april 2023

Bror Sonne, seiler og seiljournalist. Foredrag om hans seiltur til Karibien i Malø 40-båten “Valkyrie” som 19-åring.

Medlemsmøte 6.mars 2023

Eventyrer og seiler Magne Klann forteller og viser bilder fra verdens lengste seiltur i jolle, fra Nordkapp til Lindesnes. Dere får se spektakulære bilder, film og fortellinger fra den strabasiøse turen.

Medlemsmøte 6.februar 2023

Seilas-redaksjonen var nylig på reportasjetur til den enorme båtmessen i Düsseldorf i Tyskland, der de gjennom tre lange dager besøkte en rekke utstillerstander for mange forskjellige båt- og utstyrsprodusenter. I dette medlemsmøtet vil Håkon Ingvaldsen og Christian Langlo ta dere med på en times bildekavalkade med kommentering, på det som må betegnes som et “mekka” for alle båtentusiaster.

Medlemsmøte 7. november 2022

Mikkel Thommessen og Birger Kullmann presenterer jubileumsboken om Jan Herman Linge i samarbeid med Pax Forlag.

Medlemsmøte 10. oktober 2022

Rolf Dyrnes, seiler Will. Snakker om Caledoniakanalen. Jan Alexander Bjurgren og John Peder Tanem snakker om Vikingtreffet.

Medlemsmøte 4. april 2022

Håkon Ingvaldsen er ekspert på batterier og strømforsyning, som han jobber profesjonelt med i sin sivile jobb. Håkon er også styremedlem i KNS. I sesongens siste medlemsmøte holdt han foredrag om temaet lithiumbatterier i fritidsbåt, og besvarte spørsmål både fra salen og fra TV-seere som fulgte sendingen på KNS-TV.

Medlemsmøte 7. mars 2022

I medlemsmøtet mandag 7.mars får fikk vi besøk av skipsingeniør Petter M. Mowinckel, som snakket om fordeler og ulemper med katamaraner og flerskrog. Han fortalte også om en fantastisk tur langt vestlandet og opp til Nord-Norge til Helgelandskysten m.m.

Medlemsmøte 7. februar 2022

Per Hotvedt forteller om to spennende temaer. Det ene er «Kanalveien til Middelhavet», som tar for seg den mest brukte ruten fra Norden til Middelhavet. En rute på de store elvene, Elben, Rhinen, Maas og Rhone. Men også på små idylliske kanaler gjennom Ardennene og franske vindistrikt. Det andre temaet er «Det joniske hav og det vestlige Hellas», med hovedvekt på charterruter ut fra Lefkas, men også hvordan det er å ha egen båt i dette området.

Medlemsmøte 6. desember 2021

På vårt julemedlemsmøte mandag 6. desember kom Thomas Nilsson til oss og fortalte den spennende historien om livet bak kulissene under innspillingen av TV Norge-serien “Over Atlanteren”, som rullet over norske TV-skjermer i høst.

Thomas var en av de ansvarlige skipperne ombord i båten, der seks kjendiser skulle seile over Atlanterhavet gjennom tre uker. Skuespiller Jon Øigarden, musiker Lars-Lillo Stenberg, kokk Lise Finckenhagen, komiker og skuespiller Emilie Skolmen, musiker Amanda Delara og skuespiller Trond Fausa Aurvåg la ut på eventyr uten å kunne seile, sammen med kaptein Thomas Nilsson og hans høyre hånd Christian Løken. Ombord var også et crew fra TV-produksjonsteamet.

Medlemsmøte 1. november 2021

Jo Leif Strønen, båtsmann på Statsraad Lehmkuhl, ble landskjent sommeren 2021 under NRK-programmet “Sommerskuta”. Han holdt et spennende foredrag for oss om livet ombord på Lehmkuhl.

Medlemsmøte 4. oktober 2021

Vi fikk besøk av Dario Schwörer, en sveitsisk klimatolog og internasjonal ski- og fjellguide. Sammen med kona Sabine grunnla han Top To Top, som har mål å være den første ekspedisjonen som krysser alle de syv hav, og bestiger alle de syv fjelltopper, utelukkende ved hjelp av menneskelig og naturlig kraft, som vind og sol. Top To Top vil vise at man selv i dagens moderne samfunn kan oppnå store prestasjoner i balanse med naturen.
Det ble også info om E-seiling ved Christian Cook

Medlemsmøte 6. september 2021

– Håkon Ingvaldsen går gjennom programmet for Vikingtreffet 2022

– Generalsekretær Anders Kristensen går gjennom koronaperioden og hvilke utfordringer og muligheter dette har gitt foreningen

Se de øvrige digitale mandagsmøtene: 

Mandagsmøte 3. mai 2021

– Grundig Womens Regatta

– Testing av ny teknologi – robotisert regattamerke

– Pinsetreff

Mandagsmøte 5. april, 2021

Vi har tatt en runde på brygga og spurt folk hva de syns om det nye havneanlegget. Christian Langlo viser hvordan en profesjonell skrogsjekk foregår ved hjelp av termografering. Og vi får en statusrapport fra seilere i Karibien.

Mandagsmøte 1. mars, 2021

Den prisbelønte filmregissøren Thomas Lien forteller om spennende opplevelser på jordomseiling, om å bosette seg med hele familien på en avsidesliggende øy på andre siden av jorden, og om å komme til det store utland som er fullstendig koronastengt.

Mandagsmøte 1. februar, 2021

Seiler og filmskaper Thomas Lien og hans spennende reise til avsidesliggende Tikopia på Salomonøyene i Stillehavet. Og en liten rundtur på den nye KNS-havnen.

Mandagsmøtet 11. januar, 2021

-E-seiling og premieutdeling i KNS sitt klubbmesterskap

-Americas Cup

-Varme i båt

Mandagsmøte 7. desember, 2020

-Arild og Sidsel Berg forteller om sin seilferie langs norgeskysten i sommer

-Presentasjon av ny sponsor

https://www.youtube.com/watch?v=WaK5yQdCU3o

Mandagsmøtet 2. november, 2020

-Vinterfortøyning med Sven

-Sikring av båten på land

-Status fra havneoppgraderingen

Mandagsmøtet 5. oktober, 2020

  • Linn Krogh Hansen forteller om spektakulær seiltur i Nord-Troms
  • Hvordan går det med guttene ombord i “Ensenada”?
  • RC-seiling har blitt populært

Mandagsmøte 7 september, 2020

I høstens første program står følgende på programmet; Oppdatering fra “Hello World” som befinner seg i Karibien, intervju med fire unge eventyrere som trosser koronasituasjonen, og reiser til nettopp Karibien i båten “Ensenada”, radiostyrt seiling og teknisk reparasjon av gelcoat.

Laget av Kompani Kvam