– Overrasket over hvor bra vi klarte oss

Fem norske seilere, derav tre seilere fra KNS, deltok i junior/youth-verdensmesterskapet for den nye brettklassen IQFoil på Gardasjøen i Italia i slutten av juli.

Dette verdensmesterskapet var det første i den nye klassen IQFoil. Team Norway bestod av fem seilere; Johan Fiskvik Mjøen, Felix Dybdahl og Maya Gysler (bildet) fra KNS, i tillegg til Tuva Oppedal og Thea Oppedal fra Sola Brettseilerforening. Sola-seilernes far, Kristian Oppedal og Johans far, Geir Mjøen, var med i team-apparatet, som i tillegg hadde støtte fra KNS-trener Lukasz Grodzicki via Teams på kveldene, med gjennomgang av situasjoner fra regattabanen, og med gode råd for morgendagen.

– Vi hadde på forhånd ingen anelse om hvordan vi lå an i forhold til nivået på de andre deltakerne, forteller Geir Mjøen, som samtidig ønsker å skryte av Kristians fremragende jobb som coach i følgebåt ute på vannet.

IQFoil er et seilbrett med foil i stedet for finne under brettet. I motsetning til windsurfing kalles dette windfoiling. Klassen er ment som en rekrutteringsklasse for det nye Olympiske foilbrettet (IQFoil), som tas i bruk fra og med OL i Paris 2024, og som erstatter RS:X som olympisk klasse.

Brettet er litt mindre enn seniorutgaven. Man bruker en aluminiumsfoil, som er ganske lik voksenversjonen. Klassen er inndelt i junior (under 17 år) som seiler med 7 kvm stor rigg, og youth (under 19 år) som bruker 8 kvm stor rigg, og en litt større frontvinge på foilen. Utstyret har vært tilgjengelig siden i fjor høst, og de norske utøverne fikk, som noen av de første i Europa, levert sine brett helt på slutten av fjorårssesongen. I Norge finner man det største miljøet på KNS Seilsportsenter Ulabrand, med over tyve unge brettseilere.

Fransk dominans

Utøverne seilte ut fra seilsenteret i Campione, som ligger på den nordvestlige bredden av Gardasjøen, omtrent femten kilometer syd for Riva del Garda. Arrangøren hadde valgt å gjennomføre regattaen for alle på én bane, rett ut fra seilsenteret. Det ble seilt på vind fra nord om morgenen, og vind fra sør om ettermiddagen, med pause midt på dagen.

– Med 241 deltakere var seilsenterets kapasitet på bristepunktet, og det var kaotiske forhold når ganske store grupper raskt skulle ut på vannet for å rekke vinden, sier Geir Mjøen.

Totalt deltok 63 junior-gutter, 29 junior-jenter, 35 youth-kvinner og 114 youth-menn. Det ble konkurrert i både baneseilas og slalom. De største nasjonene var Frankrike, Israel og Italia. Frankrike alene stilte med over femti deltakere, og ikke overraskende dominerte de også resultatlistene.

– De norske seilerne klarte seg bra. De var flinke på startlinjen, klarte å vinne høyde på kryss og samtidig holde god hastighet ute på banen. Samtidig var det mye som var nytt og uvant. Bortsett fra Felix og Tuva hadde ingen av de norske noen internasjonal regattaerfaring, forklarer Mjøen.

Israel vant U17 jenter, med Tuva på en sterk 2. plass og Maya på 5. plass. De resterende førsteplassene gikk til Frankrike. Johan kom på 28. plass i gold fleet og Felix på 11. plass i silver fleet. Thea kom på 32. plass i sin første regatta noensinne.

– Det var strålende innsats og god stemming gjennom hele oppholdet, sier Mjøen, og legger til at de alle tok med seg mye inspirasjon hjem.

– Det var gøy å se hvordan våre norske brettseilere trivdes i fremmed farvann, og vi fikk bekreftet at timer på brettet i en norsk fjord gir god avkastning på en Italiensk innsjø. Vi ser frem mot enda større norsk deltakelse i neste års VM, som skal arrangeres i Sveits, sier Geir Mjøen.

RESULTATER

Junior U17 Jenter
https://www.sailwave.com/results/iqfoilclass/2021-U17-Junior-Girls-Championship.htm


Junior U17 Gutter
https://www.sailwave.com/results/iqfoilclass/2021-U17-Junior-Boys-Championship.htm

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam