Sesonginnledet på Mallorca

En rekke KNS-seilere brukte uka før påske til å komme i gang med verdenscupsesongen i den tradisjonsrike regattaen “Trofeo Princesa Sofia” i Palma.

Både landslaget og utfordrerlandslaget var samlet i Palma uka før sesongens første, store regatta – Prinsesse Sofias Trofé – startet i begynnelsen av april.

Landslaget, utfordrerlandslaget og støtteapparat samlet på stranden i Palma

Pia Dahl Andersen og Nora Edland kom på 18. plass i 49er FX-klassen. Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg SF ble for øvrig beste norske i klassen med 13. plass. Nederlenderne Odile Van Aanholt og Annette Duetz vant.

Pia og Nora var veldig fornøyde med innsatsen og resultatene i årets første, store regatta, der målet var å kvalifisere seg til gullfinalen, noe jentene greide med knappest mulig margin.

– Etter de to første dagene med kvalifiseringsrace lå vi på 25. plass. Vi hadde samme poengsum som Canada og Singapore som lå på 26. og 27.plass, sier Pia. De 25 beste båtene kom med i gullfeltet, og den norske båten ble rangert foran de to andre fordi de hadde beste enkeltrace. Vi kan legge til at både Canada og Singapore ble topp 10 under OL i Tokyo.

– Det er veldig gøy å se at all treningen vi har lagt ned i vinter vises på resultatlisten

Pia Dahl Andersen og Nora Edland

– Det var utrolig gøy. Vi gikk inn i gullfeltet med senkede skuldre, og var veldig motiverte for å vise at vi hørte hjemme der. Det var første gangen vår i gullfeltet, med et så høyt nivå, sier Pia. Jentene klatret på resultatlista de neste to dagene til en flott 18. plass.

– Det er veldig gøy å se at all treningen vi har lagt ned i vinter vises på resultatlisten, sier Pia videre, og legger til at været på den spanske ferieøya overhodet ikke var som de håpet på forhånd.

– Vi har vært uheldig med været, og det var kaldere enn forventet, og mye regn. Men vind har vi fått! smiler Pia Dahl Andersen. Vind var det hver dag under regattaen.

Nora Edland og Pia Dahl Andersen i driv med Palma by i bakgrunnen

I klassen IQ Foil Kvinner kom Mina Mobekk på en 20. plass, mens Oda Sverre kom på 25. plass. Her vant franske Hélene Noesmoen. I klassen IQ Foil Menn endte Christian Linnerud på en 44. plass. Denne klassen ble vunnet av Andrew Brown fra Storbritannia.

Fortsatt ikke restituert etter koronasykdom

– Det var veldig lærerikt og morsomt å reise og konkurrere, som et norsk lag. Det var spennende å bli kjent med de ulike grenene, og lære av hverandre. Dette var min første Worldcup, og jeg er veldig fornøyd med seilingen og resultatet. Det var en uke med mye bra vind hver dag, og det ble derfor mye bra seiling, sier Mina Mobekk.

Mina Mobekk er fokusert i Palmabukta

Oda Sverre hadde mange gode enkeltplasseringer i løpet av konkurranseuka, som hun mener gir god motivasjon for videre innsats.

– Det er fortsatt mye å lære, men en veldig god start på sesongen, sier Oda, og er samtidig klar på at hun ikke hadde en anelse om hva hun kunne forvente før denne konkurransen.

– Målet var derfor å få en oversikt over hvor jeg er i forhold til de andre, og hva jeg må gjøre for å ta det neste steget.  Jeg har trent mye slalom (Pwa) i vinter, og veldig lite IQ Foil. I tillegg er jeg fortsatt ikke fullt restituert fra Covid, så å starte regattaen på 16. plass var virkelig et sjokk for meg! forteller Oda videre.

Oda Sverre kjemper mot Veerle Ten Have fra New Zealand i Palmabukten

Nacra-seilerne trakk seg halvveis

I Nacra 17 kom Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen til slutt på 31. plass, etter at de var nødt til å trekke seg før de siste sju racene.

– Vi hadde egentlig en god start på regattaen, hvor vi lå på 16. plass halvveis. Men vi måtte trekke oss fra de to siste dagene av regattaen. Vi sliter fortsatt etter skaden jeg hadde for ett år siden, sier Martine Steller Mortensen. Det var Ruggero Tita og Caterina Banti fra Italia som vant Nacra-klassen.

Martine Steller Mortensen og Nicholas Fadler Martinsen gjorde det bra fram til de trakk seg halvveis i regattaen.

I 49er-klassen endte Mathias Berthet og Jeppe Nilsen til slutt opp på en meget god 22. plass av totalt 77 båter. De innledet sterkt, med tredjeplass og andreplass, og fikk også en fjerdeplass noe senere i regattaen. 49er-klassen ble vunnet av franskmennene Erwan Fischer og Clement Pequin.

“Norske værforhold” på Mallorca ga fordel

Ifølge Mathias og Jeppe minnet været på den første delen av oppholdet på Mallorca mer om en typisk norsk høst, med mye vind og regn. Det var neppe noen ulempe for de to norske seilerne.

– Jeppe og jeg trivdes veldig godt med det, noe resultatlisten viste. De avsluttende dagene var det fin solgangsbris og mye bølger. De siste par dagene fant vi ikke helt rytmen i de rotete bølgene, og det ga store utslag i et såpass sterkt felt, sier Mathias Berthet. Han og Jeppe Nilsen var likevel veldig fornøyde med prestasjonen.

– Det var utrolig stas å kunne kjempe i toppen, og ligge på tredjeplass etter dag to, og inn mot finaledagen. Det er veldig motiverende å se at toppnivået vårt er godt nok til å kunne fighte mot verdens beste 49er-seilere, som inkluderer mange OL-medaljører og deltakere i SailGP

Mathias Berthet, 49er
Mathias Berthet og Jeppe Nilsen tar en “highfive” etter et av flere gode race. Foto: Peer Heergaard

– Det var utrolig stas å kunne kjempe i toppen, og ligge på tredjeplass etter dag to, og inn mot finaledagen. Det er veldig motiverende å se at toppnivået vårt er godt nok til å kunne fighte mot verdens beste 49er-seilere, som inkluderer mange OL-medaljører og deltakere i SailGP, sier Mathias.

De to hadde i forkant av regattaen én uke med trening, der de blant annet hadde mye felles opplegg med de andre norske seilerne (hele NSF), og fikk testet de siste seilene sine.

– 49eren har byttet seildesign, og derfor går nå klassen gradvis over til å benytte seg av sorte 3DI-seil. Jeppe og jeg valgte å stille til start i verdenscupen med den gamle modellen, siden vi så vidt hadde fått prøvd den nye modellen, forklarer Mathias.

Etter påske er de i gang igjen med trening i Hyeres, der de også skal delta i en stor regatta kalt «La semaine olympique de Hyeres». – Jeg er usikker på om den har World Cup-status, men det hadde den iallfall tidligere, sier Mathias Berthet.

Komplett resultatliste fra Trofe Princesa Sofia

Fotokreditering: Peer Heergaard, Morten Jensen, Sailing Energy

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam