Spennende OL-uttak i 49erFX

I dag begynner et spennende EM for 49erFX og 49er i Vilamoura, Portugal.

KNS-seilerne Pia Dahl Andersen og Nora Edland er klare for å kjempe om den norske OL-plassen i 49erFX. EM er den siste tellende regattaen i OL-uttaket, og så langt ligger begge de norske lagene likt. KNS-laget konkurrerer mot Tønsberg-laget, som består av Helene Næss og Marie Rønningen.

Mathias Berthet (KNS) er også med, og denne gangen seiler han med franskmannen Clément Pequin, da hans makker, Jeppe Nilsen, ikke kunne delta i EM.

Følg Live tracking her


Pressemelding fra Norges Seilforbund 6. november

Treningspartnere i OL-duell

To lag i seiling som til daglig er treningspartnere, skal nå kjempe om én plass til OL i Paris 2024. 8. november starter EM i OL-klassen 49erFX, og dette er siste og avgjørende uttaksregatta.

De to lagene som skal kjempe om OL-plassen er:

De har i flere år trent under den samme treneren, Thomas Guttormsen (fra Son), men nå er oppgjørets time kommet. I seiling er det slik at en nasjon kun kan stille med ett lag i hver klasse. Duellen om denne OL-plassen blir på mange måter et oppgjør mellom solid erfaring og ungdommelig pågangsmot.

  • Helene Næss og Marie Rønning deltok i OL i Japan. Der var de blant medaljefavorittene, men endte på 7. plass. Den plasseringen er de ivrige etter å revansjere.
  • Pia Dahl Andersen og Nora Edland, som begge er bosatt i Asker, har færre års erfaring i OL-klassen, men de har gjort betydelige fremskritt det siste året. I årets VM ble de nummer åtte og var best av de to lagene, og med den plasseringen nasjonskvalifiserte de også Norge for OL.

Trener Thomas Guttormsen, som skal følge Helene og Marie i det kommende EM-et, karakteriserer begge lagene som psykisk sterke, og de har begge vist at de kan når det virkelig gjelder. Begge lag kan vise til EM- og VM-medaljer. De har ulike styrker. Helene og Marie regnes som verdens raskeste lag i lett vind. Pia og Nora er best når vinden er frisk. Treneren Gasper Strahovnik skal følge Pia og Nora i EM.

Begge lag må vise at de er med helt i verdenstoppen. For å kunne bli uttatt til OL må de ha en plassering blant de ti beste i det kommende EM-et. Klarer ingen av lagene det, er det duket for en ny uttakingsduell i en regatta tidlig i 2024.

– Det er jo fantastisk at vi har to så gode lag i denne OL-klassen og sånn sett så har jeg et luksusproblem. Men det er nå en gang slik i toppidrett at det er om å gjøre å prestere når det virkelig gjelder. Og i OL får vi stille med kun ett lag, og vi ønsker å stille med det aller beste. Så ja, OL er brutalt i så måte, sier sportssjef i Norges Seilforbund, Eirik Verås Larsen.

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam