Stjernespekket NM i helgen

I helgens Norgesmesterskap i Soling og Yngling (Linge Memorial) er det duket for knivskarp konkurranse og et skyhøyt nivå. Påmeldingslista avslører nemlig drøssevis av store navn innen seilsporten, med mengder av meritter bak seg. Mer ærefullt 100 års jubileumsseilas for båtkonstruktør Jan Herman Linge, Solingens- og Ynglingens far, kan man knapt få.

I Soling-klassen har vi tunge navn som Herman Horn-Johannessen, Dag Usterud, Terje Sorteberg, Lars Ingeberg, Sverre Samdal, Christen With og Terje Wang. Herrene Kristoffer Spone, Kristian Nergaard og Christen Horn Johannessen utgjør mannskapet i èn båt, som naturlig nok må anses som en av favorittene. I tillegg stiller fremadstormende Anders Hylen Klippenberg, Tomas Mathisen og Morten Røisland i en båt. I Yngling-klassen får vi en ren familiebåt, der paret Eivind og Karianne Melleby seiler sammen med sønnen Sigurd Melleby. I denne klassen har vi også sterke navn som Iver Waalen, Hans Wang og Helene Næss.

Christian Rieder, en av de aller mest engasjerte i Soling-miljøet på Dronningen, er ekstatisk i forhold til hvilket konkurransenivå mesterskapet har.

Christian Rieder gleder seg til NM førstkommende helg (Foto: Christian Ruscetta)

– Feltet består av så utrolig mange gode. Sverre Samdal er en av de gamle ringrevene som plutselig kan glimte til. Han er en stabilt god seiler. Så har vi jo Kristian Nergaard, Christen With, Kjell Arne Haakonsen, Jens Petter Andresen, Hermann Horn Johannessen og Dag Usterud. Lars Ingeberg er en råtass i soling. Dette feltet er spekket med sterke personligheter, sier Rieder, som alltid entusiastisk.

Fra skipper til læregutt

Selv har han Terje Wang og Pål Prøitz i båten sin «Gla`Jazz».

– Hva er et naturlig mål for dere med et slikt mannskap?

– Målet er pallen. Vi har en god båt, og en fantastisk dyktig skipper (Terje Wang). Det handler om å samle oss. Vi har ikke trent så mye sammen. Det blir en treningstur nå på torsdag, før alvoret starter. I tillegg til pallen er målet å ha det moro, sier Rieder.

– Gjennom forsesongen, og i Grundig Hankø Race Week, er det du som har vært skipper og leder for mannskapet ditt. Nå er det plutselig du som er «læregutt» om bord?

– Helt klart. Dette er en fantastisk mulighet for meg til å lære mer. Det skal jeg ta med meg videre når jeg skal være skipper selv. Det å seile sammen med disse gutta er fantastisk. De bare trer inn i båten, og vet hvor alt er med en gang. Alt er kjent for dem, med unntak av noen småfunksjoner. Siden dette er et Memorial-race er det også kult å få med seg de gutta som kjente Linge personlig. Å seile sammen med disse er prikken over i`en for min del, sier Rieder, før han røper at det er store planer for Soling i fremtiden.

– Det har kommet opp en tanke om å få til noe stort under Grundig Hankø Race Week om et par år. Vi håper da å kunne få til et EM eller VM i Soling. Det hadde vært gøy. Det blir nok det neste prosjektet å jobbe med framover for min del, sier en spent Soling- og Linge-entusiast Christian Rieder.

Det er påmeldt 43 båter og totalt 129 seilere. I tillegg til alle de norske båtene er det også påmeldt èn tysk båt, to svenske båter og èn dansk båt.

Norgesmesterskapet foregår i Bunnefjorden, med første varselsignal kl. 11 både lørdag og søndag.

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam