– Stor opplevelse, men hadde forventet bedre

Optimist-seiler Henrik Birkeland Westby (14) fra KNS deltok i Optimist-VM i spanske Costa Brava, som ble arrangert nå i juni. Der ble det til slutt 150. plass sammenlagt av totalt 248 deltagere i et mesterskap med beintøff konkurranse, med seilere fra blant annet USA, Thailand, Brasil, New Zealand, Argentina og mange, ulike europeiske land.

Helt til topps var det svenske Henric Wigforss som gikk. Han ble verdensmester foran to amerikanere på sølv og bronse.

– Nivået var veldig høyt, sier Henrik, og legger ikke skjul på at her måtte han kjempe mot helt andre konkurrenter enn i regattaer han til vanlig deltar på. 150. plass av 248 seilere fra hele verden må sies å være ganske ok, men Henrik innrømmer likevel at han hadde helt andre ambisjoner enn som så.

– Jeg hadde forventet bedre enn dette, og ville til Gold fleet. Dessuten føler jeg at jeg kunne gjort det bedre i bronsefeltet, sier han til kns.no.

Det var nær 35 grader i lufttemperatur i Costa Brava, helt nordøst i Spania, ikke langt fra den franske grensen. Henrik mener at forholdene var vanskelige.

– Det var utfordrende. Vinden var veldig skiftende, og det var vanskelig å forutse hvor man skulle gå ute på vannet. På finaledagen begynte vinden fra nord, så dreide den mer nordøst før solgangsbrisen kom fra havet, sier Henrik.

Henrik i aksjon i spansk farvann (foto: Marc Graupera Aloma – Optimist World Championship 2023″

Store bølger skapte trøbbel for lag-VM

Det var også utfordringer med å gjennomføre lag-VM-delen, da det rullet inn store bølger som skapte trøbbel for båtutsettingen på stranden. Det var rett og slett for vanskelig å komme ut på vannet. Dermed ble ikke lag-VM avviklet på de opprinnelig oppsatte dagene, men ble isteden gjort om til en miniutgave, med bare 16 nasjoner (som Italia vant).

– Det ble jo mye venting, og så fikk vi fri de dagene seilingen ble avlyst. Da gjorde vi litt forskjellige, andre ting, som å bade eller surfe, forteller Henrik.

Det var altså navnebror Henric Wigforss fra Sverige som sikret seg VM-gullet, og KNS-Henrik mener at det er flere grunner til at han greide å vinne i et så stort felt med dyktige seilere.

– Han hadde veldig god båtfart, og lyktes med å finne de rette stedene med vind. Man må ha litt flaks for å gå riktig, men mest av alt dyktighet. Henric er en utrolig dyktig seiler, sier Henrik Birkeland Westby. Han kjenner svenskene godt, og har etter hvert også blitt kjent med veldig mange andre fra ulike nasjoner.

– Jeg kjenner jo de norske og svenske godt. Jeg vet egentlig hvem flesteparten i VM er, vi treffes jo på andre events.

Det neste som skjer for Henrik nå blir Norgescup og lagcup i Optimist.

– Vinner man lagcupen blir det jo Berlin. Jeg har vært der to ganger før, og kunne tenkt meg en tredje gang, smiler Henrik Birkeland Westby.

Resultatliste sammenlagt

De norske seilerne som deltok i VM. Fra venstre: Gwenaelle Witsø Brod (Bunnefjorden SF), Ole Joss Jacobsen Lepperød (Tønsberg SF), Milla Sandmo Birkeland (Ran SF), Martinius Melleby Hopstock (Arendal SF) og Henrik Birkeland Westby (KNS) (foto: privat)

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam