Stor opplevelse under Sail Grand Prix

I slutten av august var Sail Grand Prix-sirkuset samlet i Aarhus, Danmark. Eira Svedal Nilsson var med i kulissene gjennom Sail GPs Inspire-program, og fikk et unikt innblikk i den verdensturnerende regattaen, som samler noen av de største seilestjernene.

SailGP er en regatta for svært hurtiggående, foilende F50-katamaraner. Gjennom et helt år reiser hele sirkuset rundt i verden for å gjennomføre GP-turnéen på ulike arenaer. Det hele startet i Bermuda i april, og så har SailGP vært i Italia, Storbritannia og Danmark (Aarhus) i sommer, med fortsettelse i Frankrike i september, Spania i oktober, Australia i desember, New Zealand i januar 2022, før det avsluttes i USA i mars 2022.

Unge seilere får unik kontakt med eliten

Under arrangementet i Aarhus fikk 16 unge seilere – åtte gutter og åtte jenter fra Danmark, Sverige, Tyskland, Polen, Nederland og Norge – muligheten til å delta i SailGP Inspire Racing-programmet.

Mathilde Robertstad og Marie Butler Wang var med fra Norge. Eira Svedal Nilsson var med og hjalp til med en del praktisk, litt som trener, litt i start- og målbåt. Da en av seilerne måtte melde forfall pga. sykdom steppet hun inn i to dager som reserve for ham.

Sail GP Inspire Racing er et program som tilbyr unge lokale seilere muligheter til å komme i kontakt med eliten i Sail Grand Prix, ved å komme bak kulissene, møte noen av verdens beste idrettsutøvere, og deretter delta i et racerprogram på F50-banen, foran et større publikum.

– I Inspire-programmet kan seilere mellom 16 til 21 år søke om å seile WASZP. De trenger ikke å kunne det fra før, men må drive med seiling. Ca. halvparten av deltagerne kunne seile Waszp, mens halvparten aldri hadde seilt det før, forklarer Eira.

Under det fem dager lange opplegget i Aarhus var det to dager med trening, en dag med kvalifiseringer og to dager med racing.

– Vi fikk også komme inn på området for F50, og fikk en tour rundt båtene. Vi fikk stille spørsmål til seilerne, blant annet til Tom Slingsby og det australske teamet, og vi fikk komme opp i den danske båten. Vi fikk også se F50-racingen fra rib den ene dagen, og fra VIP-området den andre dagen, forteller Eira.

I tillegg fikk de unge seilerne høre et lærerikt foredrag fra miljørorganisasjonen Parley. Oppholdet i Aarhus under SailGP var med andre ord svært spennende.

– Waszp-banen var rett ved F50-banen, så de kjørte stadig vekk rett ved oss. Den ene gangen var Japan en halv meter unna å krasje i meg, men de klarte å styre vekk, sier Eira, som synes dagene i den danske havnebyen var svært morsomme.

– Det var en kul opplevelse, og ikke minst veldig lærerikt, sier hun.

Eira Svedal Nilsson og de andre unge seilerne fikk gleden av å stille den australske skipperen Tom Slingsby spørsmål (foto: Thomas Lovelock, SailGP)
Eira Svedal Nilsson i aksjon i sin Waszp under EM i Garda tidligere i sommer (foto: Elena Giolai)
De unge seilerne fikk komme ombord i båten til “Rockwool Denmark SailGP Team” (foto: Ricardo Pinto, SailGP)

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam