– Tok med meg mange læringspunkter

Oda Sverre (18) har slitt seg gjennom en sommer preget av kyssesyke. Det bar også resultatene IQFoil-VM i franske Brest, som ble avsluttet for noen dager siden, preg av. Men for Oda handlet det om alt annet enn resultater denne gangen.

IQFoil-seiler Oda Sverre pådro seg nemlig kyssesyken under en regatta i Nederland tidligere i sommer. Det begynte med streptokokker i halsen og hun ble gradvis redusert, og etter hvert helt fysisk satt ut. Dermed ble sesongen videre amputert, med mindre trening og konkurranser enn planlagt.

– Jeg hadde planer om å konkurrere hele sommeren. Jeg måtte stå over et test-event i Haag. Men jeg ønsket å være med til VM i Brest, selv om jeg ikke hadde fått trent så mye, og kroppen ikke var helt hundre prosent, forteller Oda.

– De beste seilerne er jo folk som har dette som jobb og får lønn for å seile

Oda Sverre
IQFoil-seiler

Etter å ha diskutert situasjonen med trener Peer Moberg, ble de enige om at mesterskapet var en fin anledning til å lære, og så fikk Oda heller være mindre resultatorientert.

– Jeg tok det dermed som et rent treningsevent, sier Oda, som endte på en 68.plass totalt, og var med i sølvfeltet på finaledagen.

Fikk øvd på å lede løp i sølvfeltet

– Det var lærerikt å være med i silver fleet. Her kunne jeg opparbeide meg litt ledererfaring, det vil si en god mulighet til å lede løpet og ta egne valg.

Hun forklarer at den største forskjellen på gullfeltet og sølvfeltet er at det gjøres langt mindre feil i gullfeltet.

– Der er det mer perfekt seiling. De beste seilerne er jo folk som har dette som jobb og får lønn for å seile, sier Oda, og understreker at hun følte det var svært lærerikt å være med.

– Første dagen var litt skuffende for min del, kanskje ikke for selve resultatet, men jeg var litt rusten og da blir man litt stresset. Under mesterskapet hadde jeg jo ikke forbedret meg de siste månedene selvfølgelig. Jeg kunne ikke gjennomføre pumpedueller i starten av racene. Det tålte jeg ikke. Men, man blir jo ivrig, så etter den første dagen skjønte jeg at jeg måtte justere litt, og tenke smart. Jeg tok med meg mange gode læringspunkter, som for eksempel å håndtere at det var mye strøm, sier 18-åringen.

Gjennom regattaen følte Oda at hun gjenfant roen, og at hun merket på stressnivået at hun seilte uten resultatpress.

– Man er jo vant til at man fram mot et OL må prestere for å være med i kvalik osv., sier hun.

– Jeg er ekstra gira på å trene hardt denne vinteren

Mina Mobekk
IQFoil-seiler

Kjempeinnsats av Mina Mobekk

For Oda var det viktig å være med i VM også av andre hensyn enn læring.

– Jeg syns det var utrolig hyggelig å se igjen folk og venner fra hele verden, som du møter år etter år. Det er faktisk helt unikt. Det var også hyggelig å bo sammen med Christian (Linnerud) og Peer. Det er gøy å være tilbake. Nå kan jeg begynne å trene igjen, og etter hvert komme hjem og forberede treningsvinteren der jeg skal bli sterkere, sier Oda, før hun passer på å skryte av KNS-kollega og venninna Mina Mobekk, som kom til gullfeltet, og havnet på 36.plass totalt.

– Det var fint at Mina gjorde det bra. Vi går på samme skole og trener mye sammen, og det er selvsagt nyttig for meg å vite hvor hun står. Vi jobber mye sammen, sier Oda.

Mina Mobekk sier i en kort kommentar følgende om VM-innsatsen sin;

– VM var gøy og lærerikt, men også tøft. Det var vanskelige forhold, med skiftende og kastende vind. Alt i alt er jeg fornøyd, men håpet på å seile bedre. Jeg har lært mye, og fått se hva jeg trenger å øve på. Jeg er derfor ekstra gira på å trene hardt denne vinteren og jobbe med det jeg trenger å forbedre.

– Alt i alt er jeg veldig fornøyd med gode enkeltresultater

Christian Linnerud
IQFoil-seiler

Christian Linnerud kom på 65.plass totalt, og hadde dette å si om VM-opplevelsen;

– En spennende uke i VM i Brest er over. Vi hadde for det meste 4-10 m/s da vi seilte, og mye strøm. Det var utfordrende vindretning da toppmerket lå helt oppe i land. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med gode enkeltresultater, som to tredjeplasser i kvalifiseringen og to førsteplasser i sølvfeltet. Jeg endte til slutt på 14.plass i U21 av 60+, og 65.plass overall. Jeg er motivert for vintertrening, det er mye å glede seg til!

Resultatliste fra VM i Brest

Christian Linnerud (NOR 66) under start ved Brest-broen (Foto: Eric Bellande)
Oda Sverre, Pawel Hlavaty (trener), Christian Linnerud og Mina Mobekk (Peer Moberg hadde reist hjem da bildet ble tatt)
(Foto: Eric Bellande)

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam