Ukrainske Slava i språkpraksis hos KNS

Denne høsten kan havnebrukerne våre møte på Viacheslav Maderych (24), eller «Slava» som han kaller seg, i marinaen på Huk Aveny.

Slava kom til Norge som ukrainsk flyktning i april 2022 sammen med kjæresten sin. Han har benyttet tiden godt, og går for tiden på norskkurs. Som en del av dette kurset har KNS takket ja til å ha 24-åringen i praksis, slik at han kan praktisere språket mens han hjelper til med daglige gjøremål i marinaen.

– Jeg skjønner norsk allerede ganske godt, men ønsker å lære meg språket godt nok til at jeg kan få jobbe med det jeg vil. Nå går jeg på språkkurs annenhver uke, sier Slava, som er oppriktig takknemlig for at KNS har tatt ham godt imot.

Maritimt utdannet

Slava er ikke ukjent med det maritime, han er nemlig sjømann og utdannet navigatør. Hans drøm er å jobbe som los en gang i framtiden.

Da Russland startet den meningsløse krigen mot Ukraina i februar 2022 var Slava på jobb til sjøs. Han hadde i november 2021, bare tre måneder før den russiske invasjonen, kjøpt seg leilighet i hjembyen Kherson.

– Jeg jobbet så mye jeg kunne for å spare penger til leilighet sammen med kjæresten min. Vi hadde store planer sammen. Vi har vært sammen siden vi var 15 år gamle, og hadde tenkt å gifte oss og etablere oss. Lønnen til sjøs var god, ca. 2000 dollar pr. måned, hvilket er en liten formue i Ukraina. Da leiligheten var kjøpt reiste jeg ut på ny kontrakt, og var i Australia da krigen brøt ut, forteller Slava.

Leiligheten bombet av granat

Kherson by er hardt rammet av krigen, og utsatt for enorme ødeleggelser. Leilighetskomplekset der Slava og kjæresten kjøpte seg inn ble bombet av en granat.

– Jeg gikk inn i sjokk. Heldigvis var arbeidsgiveren min veldig snill og forståelsesfull. Jeg var den eneste ukraineren i mannskapet ombord. Jeg hadde god dialog med rederiet og kapteinen, og vi ble enige om en avtale der jeg jobbet ut mars. Deretter betalte rederiet billetter og hotell til meg hvor jeg enn ønsket, forteller 24-åringen.

Valget falt på Norge. Å reise hjem til Ukraina var uaktuelt, da han som foreldreløst barnehjemsbarn ikke hadde noe familiært nettverk i hjemlandet. Han har imidlertid god kontakt med venner i Kherson, og de forteller dramatiske historier om daglig støy fra helikoptre, skyting, og at de hjelper til med å frakte ut døde mennesker fra frontlinjen.

Slava forklarer grunnen til at han hadde lyst til å reise til Norge:

– Jeg har tidligere jobbet som bartender på et resorthotell i Bukovel vest i Ukraina. Dette er en nydelig plass med fjell, trær og frisk, kald luft. Jeg visste at Skandinavia er veldig likt, sier han.

Dessuten misliker Slava varme.

–  Jeg har jobbet i glovarme land. Dessuten er jeg fra sør-Ukraina hvor temperaturen kan bli 40 grader på sommeren. Mange syns sommeren i Norge har vært dårlig i år, men jeg syns dette er varmt, godt og behagelig, smiler den hyggelige ukraineren.

Viacheslav Maderych (foto: Christian Ruscetta)

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam