Prøve-OL er i gang

Prøve-OL i Marseilles er i gang. ILCA-klassene startet 9. juli, og i dag tirsdag 11. startet iQFOiL og 49er/FX.

Både Line Flem Høst (ILCA 6) og Hermann Tomasgaard startet regattaen veldig bra.

Line var dessverre litt uheldig første dagen og fikk ikke seilt dag to, men var igjen utpå i dag 3. NSF skrev på sine FB-sider:

Line Flem Høst ble skadet da hun ble påseilt i den siste rundingen på prøve-OLs første dag. Hun fikk baugen til en rumensk seiler i låret og pådro seg en muskelskade.

– Skaden har bedret seg betydelig i løpet av dagen i dag, så fortsetter denne positive utviklingen, vil Line stille til start i morgen, forteller sportssjef Eirik Verås Larsen.

Siden hun ikke fikk seilt i dag, har hun fått en gjennomsnittsplassering fra første dag, som vil si en 8. plass i tredje seilas og DNC i fjerde seilas (som kan strykes), og med det ligger Line på 8. plass sammenlagt før morgendagens seilaser.

Dag 3 var litt stang ut for Line, og hun ligger nå på 14. plass. Hermann ligger på 8. plass.

Mina Mobekk (iQFOiL) hadde føste dag i dag, og seilte inn til 11, 12, 6 og 18 – og ligger på 9. plass sammenlagt.

Mathias Berthet/Jeppe Nilsen (49er) ligger på 22. plass etter første dag., og Helene Næss og Marie Rønningen (49erFX), fra Tønsbergs Seilforening ligger på 16. plass.

Resultater finner du her

Vi ønsker hele det norske laget masse lykke til videre.

Pressemelding fra Norges Seilforbund:

Fra 9. til 16. juli arrangeres prøve-OL for seilerne på regattabanene utenfor Marseilles i Frankrike. Norge vil være representert i fem av ti OL-klasser.

Prøve-OL vil gi de norske seilerne en nyttig forsmak på hva det innebærer å delta i et OL i seiling, og det vil gi dem en pekepinn om hvor de står i konkurranse med verdens beste seilere. Formatet på regattaene og antall deltakere vil være slik det vil bli i OL til neste år.

Det innebærer blant annet at det kun vil delta én seiler/ett lag fra hver nasjon i hver av klassene, noe som igjen betyr færre konkurrenter enn seilerne vanligvis møter i verdenscup-regattaer.

Norge stiller med disse seilerne:

 • Mina Mobekk (Kongelig Norsk Seilforening) i den foilende brettklassen «iQFOiL»
 • Hermann Tomasgaard (KNS) i enmannsjolleklassen «ILCA 7»
 • Line Flem Høst (KNS) i enmannsjolleklassen «ILCA 6»
 • Helene Næss/Marie Rønningen (Tønsberg) i tomannsjolleklassen «49er FX»
 • Mathias Berthet/Jeppe Nilsen (KNS) i tomannsjolleklassen «49er»

– Vi skulle også ha hatt med Endre Funnemark (KNS) i «iQFOiL» for herrer, men fordi arrangørene ønsket det samme antallet som skal konkurrere i OL, falt Endre dessverre utenfor, sier sportssjef i Norges Seilforbund, Eirik Verås Larsen.

Han vil være hovedleder for de norske seilerne i Marseilles.

Vil samle erfaring

– De norske seilerne vil seile for fullt for å se hvor de står, men vi er også med for å lære og teste rutiner og metodikk som vi vil benytte når det virkelig gjelder til neste år.

Eirik Verås Larsen nevner blant annet at de vil vie meteorologi og forholdene på banen stor oppmerksomhet. Det norske landslaget samarbeider med det finske, og den finske meteorologen Martin Gambert vil gi begge lagene daglige værbriefinger.

– Vi vil blant annet teste hvordan denne viktige informasjonen best skal kunne overbringes til seilerne og trenerne slik at de kan bruke og utnytte den mest mulig effektivt i seilasene, sier Verås Larsen.

Han forteller også at det jobbes mye med akklimatisering til og håndtering av varmen i Marseilles og med å optimalisere ernæringen. En viktig del av et prøve-OL vil også være å gi seilerne en forsmak på alle offisielle prosedyrer knyttet til sikkerhet og formaliteter som de vanligvis ikke møter i et vanlig regatta-arrangement.

Konkurranseprogrammet for hver av klassene med norske deltakere ser slik ut:

 • iQFOiL damer: 11.–16 juli: 19 seilaser pluss medaljefinale – 23 deltakere
 • ILCA 7 herrer: 9.–15. juli: 10 seilaser pluss medaljefinale – 43 deltakere
 • ILCA 6 damer: 9.–15. juli: 10 seilaser pluss medaljefinale – 40 deltakere
 • 49er FX damer: 11.–16. juli: 12 seilaser + medaljefinale – 24 deltakere
 • 49er herrer: 11.–16. juli: 12 seilaser + medaljefinale – 29 deltakere

Trener for de norske seilerne er:

 • For Mina Mobekk: Olga Maslivets
 • For Hermann Tomasgaard: Anton Garotte
 • For Line Flem Høst: Steven Le Fevre
 • For Helene Næss/Marie Rønningen: Thomas Guttormsen
 • For Mathas Berthet/Jeppe Nilsen: Jacuaw Nowak

Peer Moberg er trener både for Endre Funnemark og det finske herrelagets iQFOiL-seiler. Finlands seiler er kvalifisert for deltakelse, og Peer Moberg vil følge ham under prøve-OL.

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam