Rekordstort antall KNS-seilere i IQFoil-regatta

Mellom 21.-28. august ble IQFoil Youth&Junior World Championships arrangert i vakre Silvaplana i Sveits, med et stort antall KNS-seilere på plass – hele 13 av de 15 norske seilerne var fra vår forening.

Tekst: Geir Mjøen | Foto: Sailing Energy/engadinwind

Den første dagen av VM ble preget av lite og ustabil vind. Som i tidligere arrangementer bestemte regattaledelsen at det skulle arrangeres “speed contest”. Dette innebærer at alle deltakerne får utdelt hver sin GPS-tracker, og i løpet av en halvannen times tid skal de forsøke å seile så raskt som mulig. Klassene var inndelt etter gutter og jenter, og etter alder. De fleste klarte, selv i svak vind, å komme seg godt over 20 knop. Dette er noe av fordelen med foilende brett (og båter), at selv lite vind kan resultere i høye hastigheter.

Steiner i sekken

I den eldste jenteklassen var det Maya Gysler fra KNS som trakk det lengste strået med registrert hastighet på 25,2 knop. Da den første resultatlisten ble publisert var hun på 3. plass, men da det viste seg at konkurrentene hennes hadde seilt med ekstra ballast i sekken, avanserte hun til en velfortjent førsteplass. Med denne plassen fulgte også et lite favorittstempel før årets konkurranse satte i gang.

Tre slalomrace på alle aldersklasser

Etter manglende vind første dag kom junior-VM i IQFoil omsider godt i gang. Av Norges totalt femten deltakere var hele tretten av disse fra KNS. På dag to kom den kjente Maloja-vinden fra sør, og det ble seilt downwind-slalom for alle klasser. Det var varierende vindforhold på innsjøen, og mens noen seilte i vindstyrker opp mot 9-10 m/s, hadde andre ned mot 5-6 m/s. Det var utfordrende for mange å finne ut av vinden, som var kastete og variabel. Mange av våre seilere er ute i internasjonalt farvann for første gang. Med slalomfelt på 24 deltakere, der starten er svært avgjørende for resultatene, var det mange som fikk seg en ny opplevelse. Alt i alt var de norske fornøyd med resultatene, og mange hadde gode prestasjoner underveis. Til sammen fikk alle aldersklasser gjennomført tre slalomseilaser.

Trang startlinje med 50 flyvende brett

På dag tre var det baneseilas, og dette skulle vise seg å være mer utfordrende for våre seilere. Hvert felt var på omtrent 50 brett som kom flyvende over en startlinje som var altfor trang. Deretter delte feltet seg og de fleste valgte østsiden av innsjøen for å finne den beste vinden. Noen fulgte rådet om å henge seg på en antatt bedre seiler, men alle måtte ta en del tøffe veivalg på veien rundt banen. Mellom startene kom seilerne på land og trener Arthur Ulrichsen hjalp til med både revnete seil og oppskrapete foiler.

Etter to dager med seiling ble guttene delt inn i gull- og sølvflåter. Johan, Felix og Adrian kom seg med i gullflåten. Maya lå godt an til å komme til Medal race, som er en slags finale for de ti beste i hver aldersklasse.

Tre nordmenn i tet til ingen nytte – racet ble kansellert

På mesterskapets fjerde dag var det igjen manglende vind. Guttene, som var delt inn i gull- og sølvflåter, måtte gjennomføre ytterligere to baneseilaser eller slalom for å kunne gå videre til Medal race. Først ut var gullflåten til gutter U17. Adrian og Johan klinket til med henholdsvis 9. og 10. plass, med Felix på 20. plass i et sterkt gullfelt. Det var vanskelige forhold med mange områder på banen nesten uten vind. De neste som startet var guttenes sølvflåte. Det ble seilt to runder på en modifisert pølsebane. Vindstyrken avtok gradvis og flere og flere slet med å holde seg oppe på foilen. Ved andre runding av toppmerket var det trippelt norsk med Arthur, Fabian og Philip i tet, men det hjalp lite da arrangøren valgte å kansellere på grunn av svak vind. Samtlige klasser ble sendt på land og verken jentene eller gutter U19 fikk seilt. På dag fem var vinden omtrent helt fraværende. I forkant av regn kom det et lite vindpust og guttenes gullflåter samt jentene ble sendt ut i påvente av vind. Da de hadde kommet seg ut ble svak vind avløst av totalt vindstille. Seilerne måtte pumpe med seilet for å komme seg inn igjen, og noen fikk hjelp av arrangørenes båter. Det tok nesten en time før de siste seilerne var på land.

Dag seks var tiltenkt Medal race. Dette er en finale for de 10 beste og ment å være en publikumsvennlig avslutning. Først seiler de som ligger på plassene 5-10 mot hverandre i kvartfinale på en egen bane. De to beste går videre til semifinale og møter der 2. og 3. plass. Av disse fire går de to beste videre til finale der de møter den som leder. Arrangøren hadde gjennomført seks seilaser for jentene og kunne derfor gå rett til finalerunden for jentene, noe som også betydde at de som lå på 11. plass og dårligere ikke fikk seilt flere seilaser. Maya Gysler og Tuva Oppedal lå som nummer 8. og 9. De deltok derfor i kvartfinalen, der Maya seilte seg opp til en fin 6. plass. For guttenes gullflåte ble det ytterligere to seilaser for U19 og en for U17. Dette var motivert av å tilfredsstille reglene for å kunne gå videre til Medal race for guttene. Reglene krever at man må ha gjennomført to seilaser etter inndeling i gull- og sølvflåter. Med kun èn slalomseilas var ingen av de norske guttene på skuddhold av topp 10, men danskene imponerte med to seilere på henholdsvis 4. og 7. plass.

Oppsummert var det et godt gjennomført arrangement. De fleste av de norske seilerne var med i et VM for første gang og det var mye nerver under rigging på land. Vi hadde god støtte av vår erfarne trener Arthur Ulrichsen. Selv om vi kunne ha ønsket oss mer vind var det totalt sett en bra opplevelse. Dette er første gang vi har så mange IQFoil-seilere i en internasjonal regatta. Siden gruppen er voksende med nå omkring 25 utøvere, regner vi med solid deltakelse i internasjonale regattaer fremover.

Endelige resultater:

Jenter U19:

Maya Gysler 6. Plass

Tuva Oppedal (Sola Brettseilerklubb) 10. Plass

Amanda Siem 37. Plass

Oline Lønnum 41. plass

Jenter U17:

Helene Lønnum 26. Plass

Gutter U17:

Johan Fiskvik Mjøen (22)

Felix Dybdahl (27)

Adrian Rutkowski-Bielec (38)

Philip Foss (54)

Henrik Løset Eriksen (Larvik seilforening) (61)

Jørgen Schülstock (62)

Jonathan Kandhari Bleikvin (69)

Arthur Andresen (76)

Fabian Rehman (86)

Axel Espeli-Blankholm (91)

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam