Rydder tonnevis av søppel fra sjøbunnen

Det Kristiansund-baserte selskapet OceanFront har de siste månedene vært leid inn av Oslo kommune v/Bymiljøetaten for å fjerne miljøskadelig søppel og avfall fra sjøbunnen i kainære områder i hovedstaden. OceanFront var også en tur innom bukta mellom KNS-anleggene på Killingen og Seilsportsenteret for å fjerne avfall. Vi fikk være med ombord mens OceanFronts høyteknologiske arbeidsbåt saumfarte sjøbunnen, og fjernet alt fra bildekk til plast.

Video fra operasjonen:

Ved hjelp av undervannskameraer kan operatørene se hva som befinner seg på bunnen, og fange søppel med en stor klo. Alt styres fra ved hjelp av kontrollpanel og TV-skjermer i båtens styrhus. Nede under dekk er det også rigget et kontrollrom, der man kan følge med på de samme TV-bildene, og på et kartbasert loggesystem. Her registreres alt avfall som plukkes, slik at man kan se hva som er fjernet, og få nøyaktig GPS-posisjon over hvor avfallet har vært. Ulikt søppel er markert med egne fargekoder, slik som elektronikk, plast, metall, miks, sykler, dekk, tøy og glass. I dette systemet kan man se hvor mange kilo som til enhver tid er fjernet fra havets bunn.

Alt avfallet blir samlet ombord i båten underveis, og levert til avfallsstasjoner på land. Selv bunnslam som følger med gjenstandene opp blir tatt hånd om, og ikke bare dumpet tilbake i sjøen.

Magnus Stranden er medgründer og utviklingsleder i OceanFront. Han jobber med teknisk utvikling i selskapet, og har bakgrunn fra oljebransjen. Stranden er utdannet kaptein, og har jobbet 20 år med shipping og om bord i fartøy. De siste åra har han drevet med marineoperasjoner, flytting av rigger og subseaoperasjoner offshore.

– Det er veldig givende å jobbe med noe som hjelper miljøet og kloden

Magnus Stranden, OceanFront

Stranden peker og forklarer for KNS´ mediateam ombord i arbeidsbåten, mens vi forflytter oss i sundet mellom Killingen og Bygdøy.

– Vi rydder havbunnen for det som er mest miljøskadelig, det er førsteprioritet. Det er plast, batterier og det vi vet har en negativ påvirkning, sier Stranden.

Han forteller at hittil under oppdraget i Oslo har de fjernet enorme mengder søppel. I følge loggesystemet var mengden nesten 29.000 kilo da artikkelen ble skrevet.

– Det er mye med tanke på at vi bare har ryddet utenfor kaier. Det er viktig å begynne en plass, og få ryddet opp der vi kan, sier Stranden.

Magnus Stranden, medgründer og utviklingsleder i OceanFront (foto: Christian Ruscetta, KNS)

I tiden vi nå lever i, med miljøfokus og grønt skifte, tror Magnus Stranden at dette en bransje som bare vil vokse seg større og større.

– Jeg er helt sikker på at dette er noe vi er nødt til å gjøre. Vi kan diskutere mye omkring hva som hjelper på klima og naturkrise. Men å redusere utslipp og rydde etter oss er noe vi uansett må gjøre, sier han.

– Dette er deres lille bidrag i det grønne skiftet, og for å redde kloden?

– Ja, vi håper jo på det da. Det er veldig givende å jobbe med noe som hjelper miljøet og kloden, sier Stranden, og legger til:

– Slike operasjoner må kommersialiseres fordi det skal gjøres på en sikker måte, og utføres i en skala som gjør en forskjell.

Han forteller videre at det jobbes kontinuerlig med å få ned kostnaden på driften av ryddeoperasjonene, slik at det skal være lett for kommuner å hive seg på, og starte en opprydning.

Foto: KNS og OceanFront

Følg med på KNS sine oppdateringer

Andre nyheter

Del innlegg

Laget av Kompani Kvam