VM-sølv til Hermann Tomasgaard

Hermann Tomasgaard har tatt VM-sølv i ILCA 7🥈 GRATULERER så mye med helt rå seiling! 41 år siden sist en norsk seiler tok sølv i VM i Ilca-klassen.

Saken oppdateres når vi har fått snakket med Hermann.

Pressemelding fra Norges Seilforbund:

PRESSEMELDING – 31. JANUAR 2024 07:29

Hermann Tomasgaard vant VM-sølv i natt

Hermann Tomasgaard seilte i natt inn til VM-sølv i OL-klassen ILCA 7. Medaljen føyer seg pent inn i rekken av sterke norske seilerprestasjoner det siste året.

Verdensmesterskapet i enmannsjollekklassen ILCA 7 ble avsluttet i Adelaide i Australia i natt med en avsluttende finale mellom de ti beste seilerne. Hermann Tomasgaard lå på 2. plass før finalen, og da han også kom i mål som nummer to i selve finalen, var VM-sølvet et faktum. Australieren Matt Wearn vant mesterskapet og forsvarte dermed tittelen som han også vant i 2023.

Ved siden av OL-bronsen Hermann vant i 2021, er dette VM-sølvet hans beste prestasjon til nå, og han er med den seilingen han viste i Australia, en klar medaljekandidat i de kommende olympiske lekene i Frankrike.

Fire medaljekandidater i OL

I OL senere i år stiller Norge sterkt også i flere av de andre klassene. Det norske seilerlandslaget har regjerende europamestre i to andre OL-klasser ved Helene Næss/Marie Rønningen i tomannsjollen 49er FX og Mina Mobekk i den foilende brettklassen iQFOiL. Mina ligger for øvrig akkurat nå på 6. plass i denne klassens VM, som startet på Lanzarote i går (30. januar). I tillegg kom Line Flem Høst på 5. plass i ILCA 6-klassens VM tidligere i år.

Det betyr at norske seilere har reelle medaljesjanser i fire OL-klasser, og seiling stiller trolig i Frankrike som en av de sterkeste norske idrettsgrenene der.

Seilte med lave skuldre

– Jeg var jo sikret en medalje allerede før finalen startet, så det gjorde jo at jeg kunne senke skuldrene litt. På den annen side ville jeg jo ikke tape sølvet jeg hadde et grep om før start. Matt Wearn ledet allerede fra start av så tanken på gull kunne jeg slå fra meg, så jeg måtte konsentrere meg om å holde briten Michael Beckett, som kunne ta fra meg sølvet, bak meg, forteller Hermann Tomasgaard.

Og briten hadde han kontroll på, helt til de kom tett på hverandre i rundingen av et merke.

– Vi kjempet om å få innersving rundt merket, noe jeg heldigvis klarte takket være at jeg fikk til noen gode surfer på bølgene i de siste avgjørende metrene. Michael mente jeg ikke hadde opparbeidet meg rett til å runde innerst i tide og heiste protestflagget, men heldigvis avviste dommerne protesten hans. Akkurat da ble det litt mer spennende enn jeg hadde tenkt, sier Hermann.

På det neste strekket seilte Hermann fra briten, og da var kampen om sølvmedaljen avgjort.

Historisk bragd

Hermann Tomasgaards sølvmedalje var Norges fjerde VM-medalje i ILCA 7-klassens 50 år lange historie. Ingen norsk seiler har noen gang vunnet gull, og kun én gang tidligere har en norsk seiler kommet hjem med sølv. Det skjedde for hele 41 år siden da Per Arne Nilsen vant sølv i 1983.

152 seilere fra hele 53 nasjoner deltok i årets VM i ILCA 7.

Det norske laget i Adelaide besto også av Uffe Tomasgaard (nr. 29), Christoffer Sørlie (nr. 36) og Theodor Middelthon (nr. 56).